180 години от рождението на генерал М. Д. Скобелев

29.09.2023 9:25
Михаил Дмитриевич Скобелев е роден на 29 септември 1843 г. в Санкт – Петербург в семейство на военни – баща и дядо – генерали. Изключително амбициозен и ученолюбив, след като е изключен от Математическия факултет на Петербургския университет, Скобелев завършва с отличие Николаевската Генералщабна академия в Москва.
Скобелев бързо напредва във военната си кариера. 18-годишен постъпва на военна служба като унтерофицер в Кавалергардски полк, на 32 години е генерал-майор, а през 1882 г. става генерал от инфантерията.
За развитието на военния талант на ген. Скобелев и особено за изграждането на неговата личност важна роля има Руско – турската война през 1877 – 78 г. Той се включва при форсирането на р. Дунав като ординарец на ген. Драгомиров. В навечерието на втория щурм на Плевен му е възложено командването на отряд, а в третия – командва 16-та пехотна дивизия. При Зелените възвишения се сражава 13 хиляден отряд на ген. Скобелев.
С прогресивни за епохата идеи на 38 години младият генерал притежава трите степени на Георгиевския кръст. За 19 години военна служба, Скобелев участва в 70 бойни операции, които са успешни с изключение на третия щурм на Плевен, където отрядът атакува от юг. По заповед на Главното командване на руската армия той отстъпва на една крачка от победата.
По време на Освободителната война той е най – младият генерал в руската армия. Известен е с прозвището „Белият генерал”, защото винаги влизал в сражение, яздейки бял кон и облечен в бяла униформа.
Умира на 25 юни 1882 г. в Москва. След направена аутопсия се констатира паралич на сърцето и белите дробове. Версията за отравяне продължава да живее и до днес.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: