Успешно стартира периодът на консултиране и обществено обсъждане на Стратегията за ВОМР на МИГ Белене-Никопол

26.09.2023 7:42

В периода 18– 21 септември 2023 г., Местна инициативна група Белене-Никопол, проведе поредица от работни срещи за представяне и консултиране на работен вариант на Стратегия за Водено от общностите местно развитие на териториите на общините Белене и Никопол за периода 2023-2027 г. Стратегическият документ е изготвен като резултат от изпълнението на „Подготвителен проект за дейности по подпомагане процеса на разработване на Стратегия за ВОМР на Местна инициативна група Белене-Никопол за програмен период 2023-2027 г.“, финансиран по подмярка 19.1 „ Помощ за подготвителни дейности” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони 2023-2027 г.

Работните срещи се проведоха в осем населени места от територията на МИГ Белене-Никопол и в тях участваха представители на различните заинтересовани страни от публичния, стопанския и нестопанския сектори – общински и кметски администрации, земеделски производители, народни читалища, клубове на пенсионера, детски и учебни заведения, малки и микропредприятия, физически лица и др. Пред участниците в работните срещи беше представен проект на Стратегия за Водено от общностите местно развитие на Местна инициативна група Белене-Никопол за програмен период 2023-2027 г. в работен вариант, с планираните в нея мерки, бюджет, допустими кандидати, дейности и разходи за отделните мерки.

Участниците в срещите имаха възможност да изразят мнения и препоръки по предложения документ за местно развитие на територията, които ще бъдат разгледани и отразени в окончателната Стратегия за Водено от общностите местно развитие на Местна инициативна група Белене-Никопол за програмен период 2023-2027 г.

Финансовата помощ, предоставяна за одобрени стратегии за ВОМР е безвъзмездна и е предназначена за дейности, които допринасят за постигане на целите на подхода ВОМР на територията на общините Белене и Никопол. На всички срещи разяснения направиха експертите, с които МИГ Белене-Никопол има сключен договор за консултантска помощ в рамките на подготовката на стратегия за ВОМР.

Проектът на Стратегия за ВОМР на МИГ Белене-Никопол е на разположение на интересуващите се в офиса в гр. Белене, пл. „България“ 1, ет. 1.

Всички заинтересовани са поканени да се запознаят с проекта на Стратегия за ВОМР на МИГ Белене-Никопол и да участват в предстоящите обществените обсъждания за консултиране с местната общност.

Екип на МИГ Белене-Никопол

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: