МИГ Гулянци- Плевен разработва Стратегия за ВОМР

11.09.2023 9:51

ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ-ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014-2020г.

 

МИГ Гулянци- Плевен: Разработване на Стратегия за ВОМР с подкрепата на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, ПРОГРАМА Конкурентоспособност и иновации в предприятията, Програма Околна среда и Програма Развитие на човешките ресурси

Местна инициативна група „Гулянци- Плевен“ е сдружение с нестопанска цел (СНЦ) с основен предмет на дейност прилагането на подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) с подкрепата на Европейските структурни и инвестиционни фондове на територията на община Гулянци и 5 населени места от община Плевен – с. Ясен, с. Буковлък, с. Опанец, с. Върбица и с. Бръшляница.

От месец март тази година Община Гулянци изпълнява Административен договор № РД 50-48/ 15.03.2023 г. по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., във връзка с подготовката на Стратегия за водено от общностите местно развитие 2023 – 2027 г. (СВОМР).

Прилагането на стратегията за ВОМР се насочва към финансиране на проекти, които отговарят на местните потребности, създават и запазват заетост и са в полза на местния бизнес, читалища и нестопански организации, и местното население като цяло.

През новия програмен период (2023 – 2027 г.) Стратегията за ВОМР може да получи многофондово финансиране от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

I. Представяме Ви възможностите за подкрепа чрез Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) и с подкрепата на ЕЗФРСР:

Финансовият ресурс за СНЦ МИГ „Гулянци – Плевен“ от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (ЕЗФРСР – водещ фонд за подхода) може да е в размер до 3 000 000 евро, включващ средства за изпълнение на проекти по стратегията, средства за изпълнение на дейности за сътрудничество и средства за управление, мониторинг и оценка на стратегията и нейното популяризиране.

Интервенции с подкрепата на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони, чиято необходимост за включване в Стратегията за ВОМР 2023 – 2027 произтича от извършения анализ на територията на МИГ „Гулянци- Плевен“:

  1. Инвестиции в земеделските стопанства и Инвестиции в земеделските стопанства, насочени към опазване на компонентите на околната среда

ВАЖНО! Не е допустима подкрепата за основни земеделски инвестиции, като закупуването на машини, с изключение на такива, предвидени за социално земеделие и такива, свързани с колективни инвестиции.

  • Интензитет на помощта: 50%
  1. Инвестиции в преработка на селскостопански продукти и Инвестиции за преработка на селскостопански продукти, насочени към опазване на компонентите на околната среда
  • Интензитет на помощта: 50%
  1. Инвестиции в неселскостопански дейности в селските райони
  • Интензитет на помощта: 50%
  1. Инвестиции в основни услуги и дребни по мащаби инфраструктура в селските райони

ВАЖНО! В стратегиите за ВОМР не е допустимо включването на разходи за инфраструктура, свързани с пътища, водопреносни и канализационни системи, освен ако не са част от по-голям проект или не са свързани с дейности, отговарящи на концепцията за интелигентни селища.

  • Интензитет на помощта: 100%
  • Допустими кандидати: общини
  1. Запазването на духовния и културния живот на населението в селските райони
  • Интензитет на помощта: 100%
  1. Непроизводствени инвестиции в земеделските стопанства
  • Интензитет на помощта: 100%

II. Представяме Ви възможностите за финансиране чрез Програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021-2027 с подкрепата на Европейски фонд за регионално развитие:

За МИГ „Гулянци – Плевен“ максималният размер на общия публичен принос от ПКИП в бюджета на СВОМР е 1 000 000 евро.

Максимален размер на допустими разходи за 1 проект: 200 000 евро.

Подкрепата от Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021-2027“ е планирана в следните направления:

  1. Развитие и засилване на капацитета за научни изследвания и иновации, и на въвеждането на модерни технологии.
  2. Насърчаване на прехода към кръгова и ресурсоефективна икономика.

III. Представяме Ви възможностите за финансиране чрез Програма „Околна среда 2021-2027“ (ПОС) с подкрепата на Европейски фонд за регионално развитие:

Финансиране от ПОС за МИГ „Гулянци – Плевен“ (максимален бюджет): 71 896,14 лева. Интензитет на помощта – 100%.

  • По Приоритет 2 „Отпадъци“: Мярка за финансиране чрез подхода ВОМР: „Повишаване на осведомеността относно практиките и поведението във връзка с устойчивото потребление, кръговата икономика, мониторинга на отпадъците както и информационни и разяснителни кампании за заинтересованите страни и населението“ – 35 948,07 лв.
  • По Приоритет 3 „Биологично разнообразие“: Мярка за финансиране чрез подхода ВОМР: „Постигане на по-добра осведоменост относно биологичното разнообразие на всички нива“ – 35 948,07 лв.
  • IV. Възможните мерки за включване в Стратегия за ВОМР от Програма „Развитие на човешките ресурси 2021 – 2027 г.“ (с максимален бюджет до 1 036 400 лв.) с подкрепата на Европейски социален фонд плюс следва да са в следните направления, приоритети и цели:
    1. Подобряване на достъпа до трудова заетост и мерки за активизиране за всички лица, търсещи работа, и най-вече за младите хора, по-специално чрез изпълнението на гаранцията за младежта, за дългосрочно безработните и групите в неравностойно положение на пазара на труда и за неактивните лица, както и чрез насърчаване на самостоятелната заетост и социалната икономика за безработни, неактивни, вкл. продължително безработни, над 29 г.
    2. Насърчаване на адаптирането на работниците, предприятията и предприемачите към промените, на активен живот за възрастните хора и остаряване в добро здраве, както и на здравословна и добре приспособена работна среда, която отчита рисковете за здравето.
    3. Насърчаване на социално-икономическата интеграция на маргинализирани общности като ромите.
    4. Активиране, мотивиране, включване в заетост на безработни или неактивни младежи до 29 г. вкл., повишаване на уменията, компетенциите и професионалната квалификация, кариерно ориентиране, консултиране, стажове, обучения на работното място и др.

Настоящата публикация е осъществена с финансовата помощ на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони във връзка с Договор № РД 50-48 от 15.03.2023г., финансиран по Подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“, мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от ПРСР за периода 2014-2020 г.

Община Гулянци, област Плевен, ул. „Васил Левски“ № 32, интернет адрес: www.gulyantsi-pleven.eu

#тагове:

НАЙ-НОВИ: