Обучения на местни лидери се проведоха в село Гиген и село Буковлък

28.08.2023 16:39

ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ-ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014-2020г.

 

Обучения с  фокус към местни лидери – хора в неравностойно положение и от малцинствените групи се проведоха в с. Буковлък и в с. Гиген В ИЗПЪЛНЕНИЕ на ДОГОВОР № РД 50-48 от 15.03.2023 г. ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ПОДМЯРКА 19.1 „ПОМОЩ ЗА ПОДГОТВИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ“, МЯРКА 19 „ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ“ ОТ ПРСР ЗА ПЕРИОДА 2014 – 2020 г., С ПОДКРЕПАТА НА ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

Община Гулянци в партньорство с община Плевен, „Нина 1925“ ЕООД и НЧ „Петко Рачев Славейков – 1923“ изпълнява Договор за безвъзмездна финансова помощ № РД 50-48/ 15.03.2023г. за изпълнение на проект за подготвителни дейности за изготвяне на стратегия за Водено от общностите местно развитие /ВОМР/.

В периода юни- юли 2023 г. се проведоха 4 обучения на местни лидери в община Гулянци и село Буковлък, община Плевен в подкрепа на подготовката за успешното прилагане на подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) за периода 2023-2027 г. В две от обученията – в с. Буковлък и в с. Гиген бяха обхванати преимуществено хора в неравностойно положение и хора от малцинствените групи.

Темите на обученията бяха свързани с подготвителните дейности по изготвянето и кандидатстването за изпълнение на Стратегия на територията на община Гулянци и пет от селата в община Плевен- Буковлък, Ясен, Опанец, Бръшляница и Върбица, обсъждане на изискванията и финансовия ресурс на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, Програма „Развитие на човешките ресурси“, Програма „Образование“, Програма „Иновации и конкурентоспособност в предприятията“ и Програма „Околна среда“ към подхода ВОМР за периода 2023-2027 г. Целта на обученията беше местната общност да се запознае с възможностите на подхода Водено от общностите местно развитие, със специфичните особености на разработването и прилагането на Стратегия за развитие в програмния период 2023 – 2027 г. за територията на община Гулянци и община Плевен. Обученията на местните лидери се осъществяват с цел създаване и укрепване на местен капацитет и придобиване на умения при прилагането на подхода ВОМР и готовност за изпълнение на Стратегията в съответствие с приложимите нормативни документи и изисквания за периода 2023-2027 г.

По време на обученията бяха представени приоритетите и целите на финансиращите програми, допустимите бенефициенти, дейности и секторите на подпомагане. Акцент бе поставен и върху проекти със социална и бизнес насоченост, социално земеделие и иновации, към които проявиха най-голям интерес участниците в обученията. Бяха подробно разяснени приоритетните области през този програмен период – иновации, интелигентни решения и интелигентни селища, и мерките и интервенциите, които ги подкрепят чрез финансиране от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския социален фонд плюс и Европейския фонд за регионално развитие. Примери за добри практики от успешно завършили проекти през предходния програмен период по подхода ВОМР в страната бяха представени на участниците в обученията. Присъстващите представиха заинтересованите страни от групите на стопанския и нестопанския сектор, а именно земеделски стопани, микропредприятия, НПО, спортен клуб, физически лица, включително млади хора на възраст до 29 години и малцинствени етнически групи.

Обученията са насочени към широк кръг представители от местната общност, местни лидери и заинтересовани страни, в съответствие с хоризонталните принципи, съгласно чл. 9 на Регламент (ЕС) 2021/1060, равенство между половете, липса на дискриминация и равни възможности за участие на всички заинтересовани от местното развитие страни, чрез осигуряването на широка информираност за провеждането им.

Обученията бяха организирани от „Институт за управление на програми и проекти“ ООД в изпълнение на договор за организиране и провеждане на информационни срещи, обучения, събития и дейности. В обученията участва Адриян Апостолов – координатор на проекта за изпълнението на Договор № РД 50-48/ 15.03.2023 г. по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от ПРСР 2014 – 2020.

Настоящата публикация е осъществена с финансовата помощ на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони във връзка с Договор № РД 50-48 от 15.03.2023г.,финансиран по Подмярка 19.1 “Помощ за подготвителни дейности“, мярка 19 “Водено от общностите местно развитие“ от ПРСР за периода 2014-2020г.

Община Гулянци, област Плевен, ул. „Васил Левски“ № 32, интернет адрес: www.gulyantsi-pleven.eu

#тагове:

НАЙ-НОВИ: