Кметът на Тотлебен: Хората са обезверени и искат отново да затваряме пътя София-Русе!

25.08.2023 8:54

С отворено писмо до председателя на АПИ, до Областния управител и Омбудсмана на Република България кметът на село Тотлебен Емил Гашев отново поставя въпроса за решаване на проблема с критичната отсечка на пътя Плевен-Русе. „Хората са обезверени и искат отново да затваряме пътя София-Русе, този път за много по-дълго време. Покажете, че имаме работещи институции! Не ни карайте да се чувстваме гости на тая държава! Ние сме българи в България и искаме нашия глас да бъде чут.“, апелира Емил Гашев.

Ето и текста на писмото без редакция:

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УС НА АПИ ГР. СОФИЯ

ДО ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ГР. ПЛЕВЕН

ДО ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

Казвам се Емил Гашев и съм Кмет на с. Тотлебен, общ.’ Пордим, обл. Плевен.

Селото се намира на 25 км. от гр. Плевен по посока гр. Русе в ляво или по-точно казано път 1-3.

Влизането от главния път става като идващият от Плевен предприема ляв завой.

Това се оказва изключително трудна и опасна маневра, имайки предвид натовареността на пътя. Много пъти шофирайки собствения си автомобил, давам ляв мигач от предостатъчно разстояние, за да предприема ляв завой за влизане в населеното място. Но отсреща идват автомобили и аз ги изчаквам да минат. Автомобилите зад мен, понеже няма дясна лента, минават в същата лента на косъм в дясно от мен.

Други случаи, водачът на МПС отзад вижда левия мигач и намалява, но следващият след него предприема изпреварване точно когато аз завивам на ляво и се създава реална предпоставка за ПТП.

Статистиката показва, че тази отсечка е с голяма концентрация на ПТП , много от които с летален край.

Писмо с подобен текст изпратих за първи път на 19.02.2018 г. до АПИ, до Областен управител гр. Плевен и до Кмет на Община Пордим.

Борбата с бюрокрацията продължава повече от 5 години. Вече пиша за Nth път.

Първият отговор от страна на АПИ беше, че „ …. да, трябва да има трета лента за улеснение на ляво завиващия, но това ще бъде заложено в бюджета за следващата година….“ и тази година още не е дошла! Така започна нашето ходене по мъките!

Заедно с Кмета на Община Пордим г-н Детелин Василев отидохме при тогавашния Ваш колега Николай Нанков, а след това при началника на АПИ г-н Глосов.

Неговото становище беше, че такава отбивка за ляв завой непременно трябва да бъде направена.

Вече сме края на лятото на 2023 г. Пет години и половина след това, резултатът е нулев.

После при запитване на тогавашния областен управител на гр. Плевен г-н Марио Тодоров до АПИ, получихме отговор, че вече имаме готов проект одобрен от МВР, който чака финансиране.

През това време писахме още писма, получавахме още отговори и …. ставаха още катастрофи. За наше щастие без жертви.

Недоволството на хората стигна до там, че предприехме като крайна мярка затваряне на пътя с жива верига.

С кмета на Община Пордим проведохме пресконференция с много медии, надявайки се, че някоя институция ще се заинтересува и може би няма да се стигне до реални действия.

Но не! На 23.11.2022 г. почти цялото село, подкрепено от община Пордим в лицето на кмета и общинската администрация направихме реално затваряне на пътя за няколко минути. Мероприятието беше обезопасено от полицията.

Това беше нашият протест, нашият вик срещу безхаберието на институциите! Но …кучето си лае… кервана си върви! Въпреки репортажът на Нова телевизия, въпреки отзвукът в медиите всички разбраха за този проблем с изключение на АПИ и отговорните за това.

От плевенски район в парламента и тогава и сега има около десетина депутата! Нито един от тях не се свърза нито с мен, нито с кмета на община Пордим, нито се поинтересува за какво става въпрос. Единствено АПИ излезе със статия, че за да се случат нещата трябва да бъдем включени в по-голям проект, който е за милиони и който ще се случи …. Един ден! Тази информация излезе ноември месец, като срока за проектиране беше около 100 дни, което ще рече месец март. Сега сме края на август и доколкото дочухме още проектират! И понеже сме възпитани в надежда за бъдещето, ние чакаме този утрешен ден и се надяваме! Но този ден не идва! И хората все по-често се питат това ли е Европейският съюз, за който давахме мило и драго да влезем, това ли е да сме европейци. Хората всеки ден палят колите си и отиват на работа като се надяват да се приберат живи и здрави при своите деца; при своите семейства! И единственото, което искат от държавата е това да става безопасно за тяхното здраве и живот! И смятат, че държавата им го дължи!

Според информация от КАТ Плевен проекта за който сме чували е готов и съгласуван. Проблемът явно е, че е малък, евтин и поради тази причина не е интересен за изпълнение. Цинично е в държава членка на Европейския съюз и на прага на Шенген, да се молим за 200 метра асфалт.

За наше огромно съжаление практиката в България показва, че трябва да се случи нещо страшно, за да се задвижи тежката държавна машина.

Моля Ви, нека не чакаме това да се случи.

Пиша Ви тези редове с голямата надежда, че може би Вие сте човекът, който ще натисне копчето START.

Хората са обезверени и искат отново да затваряме пътя София-Русе, този път за много по-дълго време. Покажете, че имаме работещи институции! Не ни карайте да се чувстваме гости на тая държава! Ние сме българи в България и искаме нашия глас да бъде чут.

Прилагам цялостната кореспонденция с АПИ и техните обещания, че този проблем ще бъде решен.

Снимки: ноември 2022 година, архив Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: