Установен е извършителят и е повдигнато обвинение за причиняване на пожара на покрива на МУ-Плевен

03.08.2023 10:51

Районна прокуратура – Плевен установи, че пожарът възникнал на 29.09.2021 г. на покривната конструкция на сградата на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен), е причинен в следствие на проявена небрежност при боравене с открит огън. Внесен е обвинителен акт и е образувано дело срещу М. А., който е общ строителен работник във фирмата – изпълнител на строително-ремонтни дейности на територията на МУ-Плевен, включващи ремонт на покривната конструкция. Той е обвинен за запалване по непредпазливост на чужд имот, публична държавна собственост, предоставен за управление на Медицински университет – Плевен. С деянието си М. А. е причинил значителни материални щети на висшето училище.

Извършената ескпертиза установява, че стойността на нанесените материални щети на изгорялата част на покривната конструкция на сградата на МУ-Плевен е 486035,72 лв. Вследствие на гасенето на пожара са нанесени и допълнителни материални щети в размер на 99739,31 лв. Работата на обвиняемия М. А. е била свързана с демонтиране на старата хидроизолация и поставяне на нова, което включва употреба на огън върху лесно запалими и горими продукти, разположени в близост до горими части от конструкцията на сградата. Пожарът е започнал от тлеещо огнище, формирано от боравене с газова горелка от обвиняемия А. Съгласно пожаро-техническата експертиза, от ползването на горелката е останал пламък, който при лепенето на хидроизолацията е възпламенил сухи челни дъски на покривната конструкция.

Полагането на битумна изолация чрез нагряване с газова горелка е дейност, която се определя като „огневи работи“, съгласно действащата Наредба за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите. Според Наредбата на покрива е трябвало да има наблюдател в продължение на три часа след приключване на огневите работи. Вместо това всички работещи на обекта, както и обвиняемият А., са го напуснали.

След пожара от 29.09.2021 г., за по-малко от два месеца, Медицински университет – Плевен изгради нов покрив на мястото на унищожената покривна конструкция, с площ от 1360 кв. м. Висшето училище покри и много косвени разходи, свързани с възстановяване на унищожените дисекционни зали и вивариума в Катедрата по анатомия, лекционна зала „Авицена“ и други. Общата стойност на всички ремонтни разходи възлиза на 1 000 000 лв. Стойността на щетите все още не е покрита от  застрахователя, който до момента е изчаквал приключването на досъдебното производство.

Това информират  от МУ-Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: