Правят междуведомствена комисия с участието на Областна администрация за щетите от снощната буря

27.07.2023 18:40

„Ще направя всичко възможното целият процес около сформиране на междуведомствена комисия и придвижване на докладните от най-засегнатите населените места от територията на област Плевен да бъде ускорен, тъй като има дейности, които са неотложни“, заяви днес областният управител Виолета Иеремиева по повод нанесени щети в населени места от област Плевен като резултат от разразилата се силна буря снощи.

Градоносният облак премина над няколко плевенски села и нанесе огромни щети по жилищни и обществени сгради, които тепърва ще се оценяват. Повредени са фасади, счупени са стъкла на прозорци, керемиди на покривите, сериозно пострадали са автомобили на голяма част от населението. Масово са унищожени зеленчуковите, овощните и лозовите насаждения.

За да се информира за мащабите на пораженията още снощи областният управител Виолета Иеремиева е провела разговори с кметовете на две от най-пострадали плевенски села – с. Радишево и с. Садовец. Щетите за Садовец са описани във входирана в Областна администрация докладна записка след среща с кмета на с. Садовец тази сутрин.

За утре е насрочена и ще заседава междуведомствена комисия в Община Долни Дъбник с участието на представител от Областна администрация Плевен. Предстои да се направи опис на пострадалите сгради с обществена значимост, след което да се отправи искане  за предоставяне на средства към Междуведомствената комисия към МС, председателствана от министъра на вътрешните работи. Средствата са от резерва и се отпускат за непредвидени или неотложни разходи за предотвратяване овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Областният управител може да участва само със съвещателен глас, за да запознае комисията  в конкретика при необходимост.

„Това са непредвидени разходи и те би трябвало да бъдат разпределени между двете населени места“, коментира Виолета Иеремиева.

Сред засегнатите общини от територията на област Плевен е община Червен бряг, където по-слабо са пострадали със счупени цигли и унищожена земеделска продукция, селата Радомирци и Ракита. Днес областният управител Виолета Иеремиева е провела разговори и с двамата кметове на тези населени места.

Губернаторът отправя апел към гражданите за по-богата застрахователна култура.

„Време е ние, българите, да се научим, че държавата колкото и да помага, това няма как да бъде достатъчно, ако самите ние не се погрижим да застраховаме имотите си“, алармира областният управител Виолета Иеремиева.

Това информират от Областна администрация.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: