130 години от рождението на лидера на БЗНС Никола Петков

21.07.2023 7:45

На 21 юли, преди 130 години, в гр. София се ражда НИКОЛА Д. ПЕТКОВ – лидер на БЗНС и Обединената демократична опозиция у нас. Екзекутиран от комунистическия режим, в опит да бъде смазан духът български! Потомък на видни българи.

Баща му – Димитър Петков (1858–1907), е роден в околностите на град Тулча (дн. Република Румъния). Бил е хъш, четник и опълченец на Шипка. където губи лявата си ръка. Като кмет на София (1888–1893) придава на града европейски облик. Бил е председател на VІІ Обикновено народно събраниe, министър и премиер. На поста министър-председател е застрелян по подбуда на политическите му противници. Майката на Никола Петков – Екатерина Ризова (1869–1937) е от Битоля (дн. Република Македония). Тя е сестра на Димитър Ризов (1860–1918) – участник в Съединението, виден общественик, политик, публицист и дипломат. Братът на Никола Петков – Петко (1891–1924), е герой от войните и народен представител, противопоставил се на „белия терор“ на правителството на Александър Цанков. Застрелян от наемен убиец.

Никола Д. Петков е велик син на българския народ, голям народовластник и борец за свободата и независимостта на България. Като главен секретар на БЗНС и водач на Обединената демократична опозиция става жертва на Сталиновия терор. Зверски убит на 23 .09. 1947 г. след скалъпен процес. Неговите последователи са преследвани десетилетия наред от комунистическия режим в България. Следвайки неговите стъпки, стотици чеда на майка България губят живота си, но не предават идеала му за свободна и демократична България.

Делото и саможертвата на Никола Петков трябва да се изучават в учебниците по родолюбие.

Информация и снимка: интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: