Ученик от МГ Плевен ще представя България на Международна олимпиада по химия

16.07.2023 17:25

Рано тази сутрин от летище София заминаха най-добрите български ученици по химия, които ще представят страната ни на най-престижното състезание по химия за годината. 55-ата Международна олимпиада по химия ще се проведе в Швейцария от 16 до 25 юли. Българите ще премерят знания с над 340 ученици от 86 държави, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. това информира сайтът на .

Българският национален отбор е в състав: Виктор Лилов (11 клас, СМГ), Крум Александров (12 клас, МГ Плевен), Преслав Георгиев (11 клас, СМГ) и Явор Христов (11 клас, СМГ). Техни ръководители са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултет по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и като редовен участник от следващата 1969 г. в Полша. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1973 г. и 1981 г.

Крум Александров е ученик в 12 клас в МГ „Гео Милев“ Плевен и за втора поредна година е част от националния отбор по химия. Той започва да се интересува от химия още в 6 клас, като от 7 клас редовно участва в националната олимпиада. Крум е благодарен на учителката си Калинка Бенова, която е видяла потенциала му и го е изградила като химик и състезател през годините. Досега Крум е печелил сребърен медал от Европейската олимпиада по експериментални науки (EOES 2021), както и от Международната олимпиада по химия миналата година. От Международната менделеевска олимпиада по химия от тази година Крум отново се завръща със сребро, като се класира на 13 място и е втори сред сребърните медалисти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: