Откриха процедура за определяне на съдебни заседатели за Окръжен съд и Районен съд – Плевен

29.06.2023 10:40

Да бъде открита процедура за определяне на съдебни заседатели за Окръжен съд – Плевен, и за Районен съд – Плевен, и да се създадат временни комисии за провеждане на процедурата по избора, решиха общинските съветници. Процедурата за Окръжен съд е след получено писмо от Апелативен съд – Велико Търново, по повод изтичащия през м. януари 2024 г. мандат на сегашните съдебни заседатели. Общото събрание на съдиите от Апелативен съд – Велико Търново, е определило 90 бр. съдебни заседатели за Окръжен съд – Плевен, като от района на Общински съвет – Плевен, трябва да бъдат предложени 75 броя.

Постъпило е писмо и от Административния ръководител на Окръжен съд – Плевен, за откриване на процедура за определяне на съдебни заседатели за Районен съд – Плевен, и създаване на временна комисия за провеждане на процедурата по избора. Общото събрание на съдиите от Окръжен съд – Плевен, е определило 99 броя съдебни заседатели за Районен съд – Плевен, които да бъдат избрани от Общинския съвет – Плевен.

Кандидати за съдебни заседатели могат да бъдат дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години, които: имат настоящ адрес в община, която попада в рамките на съдебния район; завършено най-малко средно образование;  не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;  не страдат от психически заболявания;  не са съдебни заседатели в друг съд;  не са общински съветници от съдебния район;  не участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;  не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в Плевенския съдебен район;  не са избирани за съдебни заседатели повече от два последователни мандата към същия съд.

Основно изискване е най-малко 10 на сто от лицата, които се включват в списъка, да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности. Мандатът на съдебните заседатели е 4-годишен, започва да тече от момента на полагане на клетвата по чл. 69 от ЗСВ. Заседателите не могат да бъдат избирани за повече от два мандата към същия съд. В срок до 15 септември 2023 г. Общинският съвет – Плевен, следва да предложи на Апелативен съд – Велико Търново, и на Окръжен съд – Плевен, кандидатите за съдебни заседатели, като приложи копие от решенията си заедно с необходимите документи.

Кандидатите за съдебни заседатели за Окръжен съд – Плевен, и за Районен съд – Плевен, подават необходимите документи в деловодството на Общинския съвет – Плевен, в срок от 03.07.2023 г. до 21.07.2023 г. Те ще бъдат изслушани на открито заседание от 7-членна комисия.

Състав на временната комисия за провеждане на процедурата по избора за определяне на съдебни заседатели за Окръжен съд – Плевен: председател – Владислав Монов, заместник-председател – Бойко Тодоров, секретар – Мария Монова, членове – Цветелин Горанов, Васил Петков, Свилен Атанасов, Валентина Вълчанова. По предложение на председателя на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, прието с мнозинство, съставът на временната комисия за провеждане на процедурата по избора за определяне на съдебни заседатели за Районен съд – Плевен, ще е същият.

Временната комисия трябва да приключи работа до 18 август 2023 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: