НЧ „Георги Сава Раковски-1927“ село Гостиля приключи изпълнение на проект „Популяризиране на нематериалното културно наследство на банатските българи в село Гостиля“

21.06.2023 10:32

 

На 17 юни, в село Гостиля, се проведе „Празник на традициите, обичаите и храната на банатските българи“ по проект на НЧ „Г. С. Раковски-1927“ „Популяризиране на нематериалното културно наследство на банатските българи в село Гостиля“, който се финансира по процедура BG06RDNP001-19.457 на МИГ Долна Митрополия – Долни Дъбник по Мярка 7.02 „Стимулиране на местното развитие и активността на територията на МИГ чрез популяризиране на културно-историческото материално и нематериално наследство и спорта“, от Стратегията за водено от общностите местно развитие, финансирана по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Целта на проекта e привличане на местното население в инициатива за проучване, съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство на банатските българи от село Гостиля. По време на изпълнението на проекта бяха  проучени традициите, обичаите, бита и културата в село Гостиля. Проведени бяха срещи с местните жители, които разказваха за своя начин на живот и показваха как отбелязват своите празници, какви са обичаите, предавани от поколение на поколение, и как приготвят своята храна по автентични рецепти от банатската кухня. Цялата събрана информация е оформена и отпечатана в „Алманах на банатското културно наследство в с. Гостиля“.

Празникът съвпадна с храмовия празник на енорийската църква „Непорочно Сърце Мариино” в с. Гостиля. Тържествената литургия беше предстоятелствана от Епископа на Никополската епархия монс. Страхил Каваленов, съслужиха свещениците – отец Патрик Виал, отец Винченцо Ди Клерико и отец-дякон Владислав Томич. Гост на Празника беше Италианският консул в Пловдив – Джузепе Де Франческо. Всички присъстващи имаха възможност да се запознаят и насладят на традиционните храни, приготвени от домакините. Беше организиран кът с малка експозиция, която представи в снимки и стари предмети, живота и бита на банатските българи в село Гостиля, както и Изложение на местни производители и занаятчии.

Празникът завърши с богата музикална програма, представяща магията на банатския фолклор от  Ансамбъл „Фалмис“; Група за автентичен фолклор „Банатски ритми“ към от НЧ „Г. С. Раковски-1927“, с. Гостиля; певчески състав към НЧ „Съединение-1923“, с. Бърдарски геран; НЧ „Петър Парчевич-1927“ и техните „Звуци и багри от Асеново“, а Певческа група „Надежда“ и танцов състав към НЧ „Искра-1923“ поздравиха гостите с български фолклор.

Екип на НЧ „Георги Сава Раковски-1927“ с. Гостиля

#тагове:

НАЙ-НОВИ: