Дигиталната трансформация и хоризонтите пред Зеления пакт представи на конференция АБГР

13.06.2023 12:26

Конференция „Стратегически хоризонти пред Зеления пакт и дигиталната трансформация в България “ се проведе преди дни в Правец. Организатор е Асоциацията на българските градове и региони (АБГР) в партньорство с фондация „Конрад Аденауер“ и УНСС.

В конференцията взеха участие представители на 83 общини. При откриването на конференцията те бяха поздравени от  Найден Зеленогорски,  член на  УС на Асоциацията на българските градове и региони. Днешното събитие, поставящо в центъра актуалната тема за развитие на българските  региони и градове  в контекста на Зеления пакт, е от изключителна важност, защото ключова роля при постигането на тази цел имат градовете,  подкрепящи развитието на дигиталните инoвaции и eĸoлoгичнaтa ycтoйчивocт в полза на гражданите. Както и необходимостта от силна местна власт и финансова децентрализация на общините, предвид  осигуряване на нужните инвестиции в сферата, подчерта  в приветствието си Найден Зеленогорски.

Освен основната тема, в програмата на конференцията „Стратегически хоризонти пред Зеления пакт и дигиталната трансформация в България“ бяха разисквани и темите:

„Умният град и облачните решения в дигиталната трансформация на общините”;

„Дигитализация на пространствени данни и свързаните с тях административни процеси в общинските администрации”;

„Войната в Украйна като предизвикателство пред реализирането на дигиталната трансформация и Зеления преход в Европа“

„Повишаване на общото ниво на мрежова и информационна сигурност в общините”.

Представен бе  проектът „Електронно управление в общините: реалности и възможности“, в който се посочват  ползите от него за всяка от общините, които искат да се присъединят към единната общинска инфраструктура на електронното управление, с потенциал да стане основа на така желаната от години реформа и дигитална  трансформация на всички общини.

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: