На 3 юни: поклонение в лагера „Белене“ в памет на жертвите на комунистическия режим

01.06.2023 13:30

На 3 юни 2023 г., събота, от 12.00 ч. на бившия Втори обект на лагера „Белене“ на остров Персин на река Дунав ще бъде подновено традиционното годишно поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим.


Честването се възстановява след тригодишно прекъсване. Организатори на събитието са група неправителствени организации, включително и такива на репресираните от комунистическия режим, а също така публични фигури, ангажирани с преосмислянето на тоталитарното комунистически минало.
Специален гост на тазгодишното поклонение ще бъде Комисията по досиета, която по време на честването ще представи най-новия си документален сборник „Държавна сигурност и лагерът „Белене“.
На поклонението се очаква да присъства президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев. Поздравителни адреси до участниците в събитието вече са изпратили президентът (1997-2002) Петър Стоянов и председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков.
Годишното поклонение в памет на жертвите на лагера „Белене“ се провежда от 1990 г. насам с изключение на периода 2020-2022 г.
„Белене“ е създаден от комунистическия режим през 1949 г. и се превръща най-големият концлагер за политически противници на тоталитарната диктатура на БКП в България. Той съществува до 1987 г. с различни периоди на прекъсвания.
От 2018 г. в Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата е образувана процедура по обявяване на лагера „Белене“ за историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време и с категория „национално значение“. Процедурата обаче е блокирана от 2020 г. от редица държавни ведомства. Това информира Христо Христов, изпълнителен директор на фондация „Истина и памет“, съорганизатор на събитието.
Подробности за режима на влизане на остров Персин, както и друга полезна информация за тазгодишното поклонение, а също така и пълен списък на организаторите може да намерите в публикацията на следния линк –
https://desebg.com/lagerut-belene-pamet/5523–3-

С уважение:
Христо Христов, журналист – сайт desebg.com, изпълнителен директор на фондация „Истина и памет“, съорганизатор на събитието

#тагове:

НАЙ-НОВИ: