Обходният път на Плевен няма да засяга защитените зони в “Кайлъка”

05.05.2023 15:08

Предложенията на агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) за изграждане на югоизточния обходен път Плевен – Ловеч – Кърнаре в Плевен няма да засягат защитените части на природен парк “Кайлъка”. Това става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков на зададен въпрос от плевенския народен представител Свилен Трифонов от “Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Проектът за югоизточния обходен път в Плевен цели да облекчи натоварения трафик в централната част на града, както и да се осъществи безопасна връзка за трафика от Русе по пътя Бяла – Ботевград и от фериботния комплекс Никопол по пътя Никопол – Плевен. Обходният път ще разтовари очаквания тежкотоварен поток към Русе по пътя Плевен – Ловеч след цялостното изграждане АМ “Хемус”, предвидено за втората половина на 2025 г.

По данни на АПИ до момента е разработен първият етап от идейния проект. В отговора още се посочва, че за изграждането на обходния път са разработени два варианта – “червен” и “син”. При първия вариант, който е включен в общия устройствен план на Плевен, трасето преминава пред входа на парк “Кайлъка” и е с най-малка строителна дължина. В по-голямата си част скоростта на движение ще бъде 90 км/час, като спрямо теренните характеристика, на места ще бъде необходимо ограничение на скоростта. Предвиден е и участък с изграждане на трета лента за товарни автомобили вдясно. “Синият” вариант преминава през края на защитена зона “Студенец”, след което се включва към второкласния път, на около 600 м. след бъдещ контролен център на АМ “Хемус”. Предвиждат се 4 участъка с изграждане на трети ленти за товарни автомобили. С малки изменения това трасе е било включено в изработващия се общ устройствен план на Плевен и в плана за управление на природен парк “Кайлъка”.

След приключване на екологичните процедури и произнасяне на компетентния орган за избор на вариант за трасе предстои да се пристъпи към втория етап от идейния проект – извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и разработване на проект на Подробен устройствен план (ПУП-ПП). Тогава ще стане ясно и предвиденото финансиране за проекта.

В писмото на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството се казва още, че към момента срокът за изграждане на югоизточния обходен път на Плевен не може да бъде посочен. Причините са в настоящите екологични процедури, свързани с изработване на информация по преценката от необходимост от извършване на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Това информират от Пресцентър на „Да, България!“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: