100-годишния юбилей на ветеран от Втората Световна война ще отбележат в село Мечка

21.04.2023 10:49

На 28 април от 11 ч. в село Мечка ще се проведе празнично тържество по повод 100 годишния юбилей на ветерана от Втората Световна война Христо Петков Христов.  Той е последния жив ветеран в Плевенска област. Събитието се организира от община Плевен и Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България-Плевен,  поканени са от Съюза на ветераните от войните на България, Областна администрация Плевен, Военно окръжие –Плевен, Началника на гарнизон Плевен, военно-патриотичните съюзи в Плевен. На юбиляра ще бъдат връчени грамота и плакет от Министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Биографични данни за Христо Петков Христов

Роден на 28,4,1923 г. В село Коиловци обл. Плевен като  най малък от четирима братя в семейството.  Започва началното си образование в родното си село и продължава до завършването на тогавашния трети клас, след което прекъсва обучението си по семейни причини.

На 21 годишна възраст Христо се жени за Милка Генчева Христова от с. Мечка обл. Плевен.  Създават семейство и заживяват в с. Мечка.

На 12,01,1945 г. р-к Христо Петков Христов е призован като запасняк в 36 пехотен полк в град Оряхово. Войната го застига при боевете в Македония /по конкретно при Крива паланка и Страцин/.  След края на войната оцелелите мобилизирани войници се завръщат в поделението  /36 пехотен полк в град Оряхово./  От ротата на р-к Христов, наброяваща 30 човека се завръщат едва 10.

След прибирането си от мобилизацията той започва работа в ТКЗС в с. Мечка, като земеделец и животновъд. Пенсионира се през 1983 г.

Награден е за участие във Втората световна война /1941 – 1945 г;/ със следните отличия:

  • Медали по случай 30, 40, 60, 70 и 75 години от победата над фашизма.
  • Грамота от военния министър за 70 години от край на Втората световна война /2015 г./

Христо Петков има двама сина Илийчо и Генчо /вече починал/.  Има още три внучки,  двама правнука и една правнучка.

За него се грижат малкият син, снахата и голямата му внучка.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: