Стартира Проект „Грижа в дома в Община Долни Дъбник”

10.04.2023 14:50

На 28.3.2023 г., Община Долни Дъбник сключи Административен договор № BG05SFPR002-2.001-0223-C01 за изпълнение на проект „Грижа в дома в Община Долни Дъбник“. Проектът се реализира по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027, финансирано от Европейски социален фонд на Европейския съюз.

Общата стойност на отпуснатите финансови средства е в размер на 448 850,64 лева. Съгласно условията, проекта ще бъде изпълнен за период от 14 месеца, считано от 03.04.2023 г., като същинското предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги (грижа в дома) е с продължителност от 12 месеца и ще стартират, считано от 03.06.2023 г.

Целта на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, нуждаещи се от грижа на територията на Община Долни Дъбник. Ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, включително и в контекста на пандемични ситуации.

Дейностите, които ще се извършват по проекта са:

 

  1. Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания;
  2. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите, от/до домовете на потребителите, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите);
  3. Предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания;
  4. Осигуряване на супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Целевите групи, които община Долни Дъбник включва в проекта са:

  • 84 лица с увреждания, с ограничения или в невъзможност за самообслужване;
  • 26 лица, ангажирани с предоставяне на социално-здравни услуги, включващи медицинско лице и психолог.

Начална пресконференция за цялостно запознаване на населението със спецификата на проекта, ще бъде проведена на 18.04.2023г. от 10:00 часа в Многофункционална зала към Народно Читалище „Илия Бешков – 1898“, гр. Долни Дъбник.

Информация по отношение на кандидатстване, изисквания и срокове за прием на заявления от кандидат – потребителите и асистентите, както и всичко свързано с изпълнението на проекта ще бъде обявено на страницата на Община Долни Дъбник.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: