Как да изберете най-добрия сонар според вашите нужди?

30.03.2023 13:38

Риболовът е отпускащ и приятен спорт и хоби, който завладява съзнанието на милиони хора по света. Често сред голямото оборудване приложение намира и сонарът, позволяващ лесното и бързо откриване на рибните пасажи в реки, езера, язовири и морета. Какво представляват тези устройства и какъв е принципът им на работа? Какви видове се предлагат и кои са особеностите в избора на подходящия? Споделят в статията по-долу от Sellzone.bg.

Как сонарът помага в риболова?

Той представлява система за откриване на обекти във водата, като използва звукови вълни. Уредът изпраща аудио-импулси към дъното, които се отразяват от обектите и се връщат обратно към сонара. Измервайки времето между изпращането и приемането на отразения сигнал, устройството може да определи разстоянието до обектите и дори да покаже върху дисплей техния образ.

Могат да бъдат много полезни в морския и речен риболов, помагайки на рибарите в откриването и хващането на рибата. Чрез сонара може да се определя местоположението и дълбочината на пасажите от риба във водата. Така се улеснява риболовът и се увеличават шансовете за улов на големи количества риба. Подобни устройства са на батерии и се отличават с повишена издръжливост и точност при определянето на рибните пасажи и други обекти на различни дълбочини.

Какви се предлагат на съвременния пазар?

Съществуват различни видове сонари за риболов, позволяващи регулиране на честотата и чувствителността на устройството. Предлагат се сонари за зимен и летен риболов, както и крайбрежни модели. Притежават подходящ дисплей, изобразяващ попадналите в обсега обекти и рибни пасажи. Изобразява се допълнителна информация, като дълбочината, на която се намират, температурата и т.н.

Зимните сонари са проектирани за работа в условия на ниски температури и са с по-висока мощност, което позволява изследването на водата през леда. Летните нямат подобни възможности. Могат да са универсални и са предназначени за риболов от лодка или от брега. Сред тях са достъпни жични, безжични, стационарни и преносими. Ако ще ловите от лодка, вземете модел с въртящ се механизъм на дисплея. Ако ще ловите от брега, подходящо е евтиното и просто устройство, позволяващо изследване на плитки дълбочини. Дават възможност за проучването на рибните пасажи в крайбрежната зона.

Съществуват също и шаранджийски сонари, които са предназначени за улов на шаран и хищни риби. Имат специални функции за подобен тип риба. Отличават се с по-големия си обхват на вълните в сравнение с обичайните модели. Могат да откриват по-големи обекти и са оборудвани с увеличени размери на екраните си. 

Какви съвети за работа с устройството дават специалистите?

Експертите от Sellzone.bg споделят, че сонарите за риболов се стартират само, когато липсват балончета във водата – създават сериозни смущения. Желателно е лодката да се движи по-бавно от 10 км/ч при измерване. Насочвайте лъчите под различни ъгли във водата. Ако на дисплея се покаже голяма риба, увеличете чувствителността на сигнала, което ще ви покаже по-ясно дали това е пасаж от риба.

Препоръките са, преди включване на устройството да проучите неговите инструкции от комплекта и препоръките на производителя. При включване, сонарът за риболов стартира настройките си по подразбиране. При малка дълбочина е достатъчно честотата на излъчване да е 192 Hz, а ширината на лъчите – 20-24º. Ясна картина се появява при бавно движение на лодката. При първоначалното стартиране на сонара, експертите препоръчват да разгледате опциите за настройка и да ги тествате. Проверете дали измерването на дълбочината е коректно.

На какво е важно да обърнете внимание, когато правите покупката си?

Освен гореописаните видове сонари за риболов, съществуват още някои важни особености и характеристики, когато определяте покупката си:

  • мощност – това е силата на излъчвателя. Колкото по-голяма е тя, толкова по-ясна картина ще получавате. Такива модели сканират околната подводна среда на голяма дълбочина. Мощността се измерва във ватове и колкото цифрата посочена в характеристиките е по-голяма, толкова по-добре, но и съответно цената ще е по-висока;
  • чувствителност на приемника – достъпни са устройства с регулируема чувствителност, които са най-приемливи и гъвкави за настройка, според условията на работа. При твърде висока чувствителност картината ще бъде с шум. Високата чувствителност е наложителна при измервания на големи дълбочини и откриване на малки рибки;
  • честотен режим на преобразувателя – нискочестотните до 50 Hz не дават много ясна картина. Това обаче позволява виждането на по-голяма дълбочина. Високочестотните над 200 Hz изобразяват ясна картина, но не могат да сканират на дълбоко;
  • диагонал и контраст на дисплея – за получаването на добри резултати и ясна картина, качеството на дисплея има огромно значение. При слънчево време се изисква високо ниво на контраста и повишена разделителна способност. Ако за вас компактността и мобилността на сонара за риболов са важни, изберете модел с малки размери на екрана;
  • броят на лъчите – колкото повече са те, толкова по-добра картина ще получите. Бюджетните модели са с един лъч и са подходящи за начинаещите рибари. По-напредналите могат да погледнат към моделите с два, четири или пет лъча. Подобни устройства значително разширяват ъгъла на обзор и спадат към категорията професионални модели;
  • сензори – наличието им позволява получаване на по-подробна информация, като температура на водата и скорост на движение. Безжичните сензори са подходящи за случаите, когато винаги е необходима точна информация;
  • цената – съществуват евтини бюджетни китайски модели и скъпи професионални решения, за възможностите на които би трябвало вече да имате представа. Много е важно да определите нуждите си и да подберете продукт, който да притежава подходящата функционалност и да не надплащате за безполезни и ненужни опции.

Запознайте се със съвременните технологии в областта и решете кои биха били полезни, според условията на експлоатация на устройството. Това ще позволи да направите най-точна и адекватна преценка за нуждите си по време на риболов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: