В град Левски аплодираха театралната постановка ”Разпитът” в памет на Апостола

21.02.2023 12:38

В навечерието на 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски, на 17 февруари, жителите на град Левски имаха възможността да видят  Театралната постановка ”Разпитът” с две представления в НЧ „Георги Парцалев-1901”. Тя е част от Националната кампания за съхранение, развитие и популяризиране на българската история и култура, създадена по повод 180 години от рождението на Васил Левски.

Творческият екип  – Веселин Плачков, превъплътил се в образа на Левски в едноименния филм „Дякон Левски“, и Председателят на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев, има амбицията да превърне представлението в мисия, достъпна и значима за цялото общество. С ясна и последователна просветителска мисия да насърчава интереса и познанията на младите хора към историческата фигура на Левски чрез средствата на театъра и киното.

Творческият екип за спектакъла: „В основата на спектакъла „Разпитът“ като драматургичен материал е заложена стенограмата на съдебно-следствения разпит на „главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски“.

Разпитите на Левски се проточват в рамките на цяла седмица. Началото на следствието започва на 5-ти януари, 1873 г., а присъдата на Апостола е произнесена на 13-ти януари. Постановъчната концепция залага в себе си 7 основни части, в които се развива воденото срещу Левски следствие, както и се обособяват отделните части на спектакъла. Според документите и протокола на ключовото събитие разпитващите са Софийският губернатор по онова време – Генерал Мазхар Паша, Генерал Али Саиб паша, който е Председател на Държавния съвет, майор Шакир Мехмед Салим и Иванчо Хаджипенчович. След като в продължение на дни Левски успява да опази имената на своите съмишленици и не се поддава на психологическите атаки и предполагаемите мъчения и изнудвания на разпитващите – в края на последното действие от спектакъла е изречена и неговата присъда – смърт, чрез обесване…”

Кметът на община Левски Любка Александрова благодари на артистите Веселин Плачков и Христо Мутафчиев за възможността жителите на града с името Левски да съпреживеят един от най-драматичните моменти в  цялата българска история. Тя поздрави екипа за благородната мисия да  запознава младите хора с героизма и величието на Левски .

Информация и снимки: Община Левски, Пресцентър

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: