Какви видове компютърни кутии има?

20.12.2022 14:25

Компютърната кутия предпазва всички важни и скъпи части на един компютър или друго компютърно устройство. Вътрешните компоненти включват неща като дънната платка, процесора и други малки настолни части. Самият корпус може да бъде изработен от всякакъв материал, който все пак позволява поддържането на вътрешните устройства. Това обикновено е стомана, пластмаса или алуминий, но вместо това може да бъде дърво, стъкло или стиропор.

Повечето компютърни кутии са правоъгълни и черни. Те помагат за защита на компонентите от електрически смущения, физически повреди и натрапчиви чужди предмети. Дизайнът им също е важен, тъй като различните форми могат да повлияят, за добро или лошо, на въздушния поток – който е неразделна част от поддържането на устройството хладно и работещо. Те също държат вътрешните части отделени една от друга, като същевременно създават място за разширителни слотове, предупредителни светлини, графични карти, RAM и други.

втора ръка компютри

Съществуват няколко вида компютърни кутии с различни размери, характеристики и спецификации – малки или големи, хоризонтални или вертикални. С какво се характеризират те?

Full Tower

Компютърните кутии Full Tower се използват за поставяне на E-ATX или CEB дънна платка. Това е много полезно за високопроизводителни сървъри, които могат да използват множество компоненти – всички размери дънна платка от висок клас, скъпи до евтини, включително RAM и ROM и други устройства за съхранение наведнъж. Този вид варира между 55 – 75 cм височина и 22 – 32 cм ширина. Може да има от 4 до 9 5,25-инчови отделения (за допълнително оптично устройство). Позволява ви да инсталирате до седем разширителни карти, като звукова карта или приемник. Тези характеристики ги правят идеални за ползване към мощни геймърски компютри, затова са много често използвани от хора, които се занимават професионално с гейминг.

Mid-tower

Mid-tower или ATX форматът е най-популярният и широко използван компютърен корпус, който ви позволява да използвате много устройства с относително голямо захранване и почти всички видове дънни платки с приемливи общи размери в него:

средната пълна кула варира между 35-55 cm височина и 15-25 cm ширина;

вътре в mid-tower има повече достатъчно място за инсталиране на компоненти в пълен размер, като най-обширните видеокарти с дължина над 300 mm и тази кутия може да използва 120, 140 или дори 200 mm вентилатори за положителен ефект при охлаждане на въздуха;

ако искате да създадете обикновен компютър за игри, а не подобрена версия за по-тежки игри, тогава Mid Tower най-вероятно е вашият правилен избор;

компютърната кутия е с дължина около 31 см, което е лесно за инсталиране на пълноразмерна видеокарта и два до три слота за разширение с дебелина;

компонентите вътре в Mid Tower ще получават подходящ студен въздушен поток. При правилна употреба на вентилатори (и редовно почистване от прах), температурите на видеокартата и процесора никога няма да достигнат стойности, които да са опасни за системата.

Mini Tower

Тези видове компютърни кутии са проектирани да заемат възможно най-малко физическо пространство и не са съобразени за инсталиране на графични карти със среден размер. Средната дължина на мини-кулата варира между 30 – 45 cм височина и 15 – 25 cм ширина (понякога могат да бъдат по-малки при различните модели). Техните термозащити не са най-добрите на пазара, така че за вас е по-удобно да инсталирате компоненти с ниска консумация, отколкото такива с висока консумация. Шасито на мини кутиите е най-малкото по размер и не е много популярно за сглобяване на компютри поради ограничения обем, което не позволява изграждането на повече или по-малко продуктивен компютър и нисък въздушен поток. Малкото тяло също ограничава избора на видове техника и аксесоари. Mini Towers са все по-често срещан избор за обикновени домашни компютри или за такива за офис – както бюджетни, така и достатъчни за стандартни видео игри. По отношение на възможните им употреби, предвид ограничения им размер и възможности за разширяване, възможностите при тях са доста ограничени.

HTPC и SFF

HTPC означава „Компютър за домашно кино“, а SFF означава „Small Form Factor“. Тези видове компютърни кутии се смятаха за твърде специализирани, но през последните години те придобиха популярност поради миниатюризацията на мощни компоненти, които могат да се поберат в тях. HTPC е перфектният избор за компютър във вашето домашно мултимедийно забавление. Може да го поставите под масата на телевизора или дори да го окачите на стената. И изчислителната мощност на това е достатъчна за възпроизвеждане на музика и видео във всеки съвременен формат.

SFF заема малко място. Поради малкия си размер и лекота те могат да бъдат отлична алтернатива на лаптопите. Някои SFF са удобни с дръжки или уникални чанти, за да се транспортират по-лесно. Освен това, SFF има значително предимство пред лаптоп, тъй като има повече мощност на по-ниска цена. Много SFF идват с дънни платки, като предлагат опции за охлаждане, които се различават от стандартните вентилатори, които се намират в други видове компютърни кутии. Това се случва, защото видеото и звукът на такива дънни платки са вградени, което води до генериране на топлина в много малко количество. В резултат на това те не се нуждаят от мощно охлаждане. Освен това тази подредба намалява размера. SFF кутии с дънна платка Mini-ITX пасват идеално на хора, които работят или играят на тесни места. Те са специално пригодени за малки всекидневни и малки офиси. Освен това ще бъде много по-лесно да ремонтирате и подобрите такъв компютър, отколкото лаптоп с функцията за преносимост. Тези видове имат един недостатък – най-често се ограничават само до едно CD устройство.

Експертите от Kvantservice.com съветват да изберете най-подходящия вид компютърна кутия като се съобразявате със своите нужди и предпочитания. Всеки от изброените типове има определени предимства при конкретни условия, така че е важно да прецените кои видове пасват на вашите желания.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: