Седмица на предприемачеството в три детски градини в Община Червен бряг – снимки

19.11.2022 12:42

В рамките на Световната седмица на предприемачеството 14 – 20 ноември 2022 г., в три от детските градини в общината се проведоха открити уроци с децата от четвърта група. Инициативите бяха организирани в Детска градина „Бодра смяна“ гр. Червен бряг, Детска градина „Зора“ гр. Червен бряг и Детска градина „Пролет“ гр. Койнаре – партньори на Джуниър Ачийвмънт – България.

Световната седмица на предприемачеството стартира през 2008 година, а нейният официален домакин за България е Джуниър Ачийвмънт – България.

Целта на инициативата е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го развият чрез иновации и въображение като участват в дейности и събития, насърчаващи предприемаческото мислене и поведение, генерират нови идеи и търсят нови пътища за развитие.

В партньорство с детски градини и училища се организират инициативи, които имат за цел да покажат на обществото как младите хора – деца и ученици, придобиват финансова грамотност и развиват бизнес умения.

На 17 ноември в ДГ „Бодра смяна“ гр. Червен бряг беше проведен открит урок на тема „Аз обичам моето семейство“. Децата споделиха своите знания и разбирания за семейството – кои са членовете на едно семейство, какви са задълженията им. В работа по групи, с помощта на ментор и родители, детските ръчички сръчно изработиха красиви ключодържатели с лични послания, с които да се включат в Коледния базар с благотворителна кауза.

В ДГ „Зора“ гр. Червен бряг / основна сграда, сграда „Мир“ и сграда Пети квартал/ инициативата беше под надслов „Умна работилничка“. Децата от приложиха на практика усвоени икономически знания, разбраха защо е необходимо да се спестяват пари. Също и разпознаваха, разграничаваха и определяха стойността на монета и изработиха най-хубавите, пъстри и разнообразни разделители за книги.

В дейността си бяха напътствани професионално и подпомагани от доброволци и ментори /родители и гости/.

На 18 ноември открита педагогическа практика на тема Професия на бъдещето „Бижутерия – Златни ръчички“ се състоя в ДГ „Пролет“ гр. Койнаре. Бяха представени стихотворения и презентация на тема „История на бижутата“. Децата се запознаха с основни понятия и дейности, свързани със създаването и опаковането на бижута, с помощта на ментор и преподаватели. Целта беше да покажат своите умения за индивидуална и екипна работа и разбиране на стойността на труда.

Всички изделия бяха изложени пред „клиентите“, като за всяко от тях самите деца определиха цената. Скоро голяма част от предметите бяха закупени в подкрепа на благородната инициатива и като награда за положения труд.

Всички деца – бъдещи предприемачи, и техните ментори получиха сертификати от името на изпълнителния директор  на Джуниър Ачийвмънт – България.

Информация и снимки: Община Червен бряг

#тагове:

НАЙ-НОВИ: