Ученик от МГ „Гео Милев“ със златен медал от Международната олимпиада по астрономия

25.10.2022 17:55

Ученикът от плевенската математическа гимназия „Гео Милев“ Михаил Банков завоюва златен медал от Международната олимпиада по астрономия, чийто виртуален домакин тази година беше италианският град Матера.

Златните ни ученици по астрономия направиха блестящо представяне на най-престижния турнир за годината и заслужено спечелиха 10 медала. На Международната олимпиада по астрономия българските гимназисти се конкурираха със състезатели от цял свят и завоюваха 3 златни, 5 сребърни и 2 бронзови отличия. Турнирът отново се проведе онлайн с виртуален домакин Италия.

Златни медали спечелиха Маргулан Исмолдаев,  Михаил Банков и Лора Лукманова. Сребърните са за Гео Калфов, Елена Йорданова, Константин Кръстев,  Баян Гечев и Мартин Недев, а бронзовите отличия са за Атанас Митрев и Калоян Цанев.

Техни ръководители са д-р Ева Божурова (НАОП “Николай Коперник”, Варна) и Светлана Цекова (Съюз на астрономите в България).

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г., а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

Информация: https://mediabricks.bg

#тагове:

НАЙ-НОВИ: