Експлозия от фламенко и български фолклор дава старт на Международния фестивал на китарата в Плевен

14.06.2022 15:31

Малко повече от две седмици остават до старта на осмото издание на Международния фестивал на китарата, който ще събере от 1 до 5 юли в Плевен както утвърдени, популярни за публиката изпълнители, така и плеяда от млади, но изключително талантливи и перспективни музиканти. Меломаните ще могат да се насладят на богата концертна програма на две локации – в парка на Регионалния исторически музей и в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“, като входът за събитията е свободен.

Официалното откриване на музикалния празник е на 1 юли, петък, от 21 ч. в парка на РИМ – Плевен, с участието на „Banda Del Padre“ и Плевенски китарен ансамбъл. „Del Padre“ са добре познати със своите фламенко-фюжън изпълнения с етно елементи. Бандата бе сред участниците в първото издание на Международния фестивал на китарата в Плевен през 2015 г., като успя да спечели много нови приятели и почитатели в нашия град. За своите 13 години „Banda Del Padre“ може да се похвали с богата сценична биография в различни международни и български фестивали – Празници на изкуствата „Аполония“, международния джаз фестивал „А to Jazz“, Перелик Еко Джаз фестивал „Звукът на тишината“, Фюжън Фест – Велико Търново, GuitArt Festival и много други. Групата е основана през 2009 г. от Христо Коликов – „Падре“, заедно с китаристите Цветан Андреев и Симеон Иванов, под името „Румба Афисионадо“. В процеса на търсене и изграждане на собствено оригинално звучене към основния състав на бандата се присъединяват и Живко Василев – кавал, Орлин Цветанов – цигулка, Деян Илиев – барабани и Димитър Сираков – бас. През 2012 г. те променят името си на „Дел Падре“, а „Румба Афисионадо Рекърдс“ се превръща в наименование на инди-лейбъл, чрез който продуцират и издават своя дебютен албум със заглавие „Руби“ през 2013 г. В записите участват музиканти от различни страни – Колумбия, Коста Рика, Кипър, Куба, Сърбия, Испания, Полша, Австрия, Германия, Италия, Словения и България.

Групата може да се гордее и с музикалния си аранжимент на спектакъла „Кармен от Факултето”, възложен им от Нешка Робева. Това всъщност е техният основен тласък за утвърждаването на индивидуалния им почерк в смесването на фламенко с български фолклорни мотиви.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: