Ден на отворени врати в 12-та авиационна база

02.06.2022 7:07

С много настроение премина Денят на отворени врати, организиран от 12-та авиационна база по случай Международния ден на детето – 1-ви юни.

На празника присъстваха 250 ученици от СУ „Христо Смирненски” гр. Искър, СУ „Христо Смирненски” гр. Гулянци, ПГЗ „Стефан Цанов” гр. Кнежа, ПГСС „Проф. Иван Иванов” и СУ „Христо Ботев” с. Долни Дъбник, СУ „Васил Априлов” гр. Долна Митрополия, СУ „Димчо Дебелянов” гр. Белене и СУ „Евлоги Георгиев” гр. Тръстеник.

Любовта към авиацията привлече и много семейства от гр. Плевен и гр. София, които бяха избрали да посетят авиобазата, за да отпразнуват празника.

Гостите с удоволствие разгледаха статичния показ на самолети L-39 ZA, “Pilatus” PС-9М и Zlin 242 L, авиационна техника и леко стрелково въоръжение. Височинното оборудване – защитен шлем, кислородна маска, противопретоварващ костюм предизвикаха интереса на малки и големи.

В музея на авиобазата те разгледаха експонатите, а от увлекателната беседа научиха за историята на Летище Долна Митрополия. Много от децата споделиха, че имат желание да се посветят на военната професия. Дългогодишната мечта на Митко, който е в единадесети клас е да стане летец-пилот във Военновъздушните сили. Той очаква с нетърпение догодина да се дипломира, за да се яви на приемните изпити. От сърце всички му пожелахме успех.

Децата си тръгнаха от Летище Долна Митрополия удовлетворени, че имаха уникалната възможност на своя празник да се докоснат до света на военната авиация и да научат колко е отговорна професията на българските военнослужещи.

Информация и снимки: 12-та авиационна база, Долна Митрополия

#тагове:

НАЙ-НОВИ: