Ученици от СУ „Крум Попов”  участват в програма „Връстници обучават връстници„ на МКБППМН-Левски

21.04.2022 14:41

От началото на 2022г. в Община Левски се реализира проект „Превенция на рисковото поведение сред  учениците“ към програмата „Връстници обучават връстници”. Проекта е партньорски между Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни -Левски и СУ „Крум Попов“ гр. Левски, в който взеха участие ученици от  IX „а” клас, с класен ръководител Христо Христов.  Дейностите по изпълнението му ще бъдат финансирани от бюджета на Местната комисия. Организацията и провеждането на занятията е съвместна отговорност с училището. За целта на проекта  е  създаден доброволчески клуб в СУ „Крум Попов“. Младите доброволци ще извършват  превенция  на рисковото поведение и противообществените прояви, чрез подхода  “Връстници обучават връстници”.

Учениците бяха обучени от Валентин Минков, психолог от ПИЦЗ и обществен възпитател към МКБППМН, за дългосрочните последствия от употребата на легалните и нелегални наркотични вещества. От своя страна доброволците проведоха здравни сесии пред своите съученици от СУ „Крум Попов“ на теми: „Алкохол и райски газ“, „Шоколад и енергийни напитки “, „Технологична и хазартна зависимост“.

На 13 април беше реализирана здравна сесия „Дългосрочни последствия от употребата на нелегални наркотични вещества“ пред учениците от 7 клас на ОУ „Максим Горки“.

За да се развият уменията на доброволците, за работа с деца с рисково поведение, на 15-16 април се проведе изнесе обучение в с. Гергини, Община Габрово  на тема: „Подкрепа  на млади хора с рисково поведение“. Обучението беше реализирано заедно с доброволците от ПГЗ „Стефан Цанов“ гр. Кнежа. По време на обучението децата се запознаха с ефективните методи за общуване и работа в екип, особеностите на младите хора с рисково поведение и методите за подкрепа на  деца с неприемливо поведение.

Учениците бяха изключително впечатлени от личните истории, които споделиха представители на терапевтична общност „Св. Илия“. До края на учебната година пред доброволците предстои провеждане на здравни сесии сред учениците във всички  училища  на Община Левски и провеждане на кампании и тренинги с деца с рисково поведение.

 МКБППМН-Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: