Панорамата и галерия „Илия Бешков“ протестират днес

22.02.2022 14:00

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ и Художествена галерия „Илия Бешков“ протестират днес. Поводът е обсъжданото предложение за минимално увеличение на бюджетите на музеите и галериите в страната от 5 процента. Още вчера Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ излезе с призив музеите и галериите да затворят на 22 февруари за посетители, ако не през целия ден, то поне за час.

В ХГ „Илия Бешков“ протестират като днес залите на глаерията са затворени за посетители. Според Цвета Евлогиева – Кацарова, директор на културния институт, увеличението на бюджетите е недостатъчно, предвид инфлацията, която се усеща все по-остро.

Според работещите в музеите и галериите опазването на културно-историческото наследство изисква специални грижи – съхраняване при определени условия на произведенията, реставрация, обучение на специалисти, които трудно вече се задържат заради ниското заплащане и повечето предпочитат да преминат в сферата на образованието, където заплащането е на доста по-добро ниво.

Плевенската Панорама участва в днешния протест като затвори за посетители от 09:00 до 10:00 часа. От Регионалния исторически музей не обявиха участие в протестните действия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: