На остров Персин днес почетоха жертвите на комунистическия режим

01.02.2022 17:17

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова участва днес в отбелязването на Деня за почит към жертвите на комунизма на остров Персин край Белене. Тя поднесе венец пред Паметника на жертвите на комунизма на Втори обект на концлагера „Белене“.

„На този ден трябва да си спомним, че в сърцето на нашата демократична държава трябва да бъде спазването на фундаменталните човешки права, и с още по-голяма решителност да ги отстояваме“, отбеляза министър Йорданова.

Тя подчерта, че тази година се навършват 30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека. По този повод министерство на правосъдието започва поредица от инициативи, насочени към младежите, за да знаят, че уважението към основните човешки права е в основата на това да не ставаме свидетели и съвременници на зверствата, за които днес си спомняме. „Декомунизацията в България не е приключила, следи все още има. За да продължим напред, ние трябва да помним, защото това, което се е случило е минало през конкретни хора, през конкретни човешки съдби“, каза още министър Йорданова.

Тя бе придружена от зам.-министъра на правосъдието Емил Дечев. Сред дошлите днес да положат венци и цветя бяха още областният управител на Плевен Иван Янчев, кметът на община Белене Милен Дулев, отец Паоло Кортези, Михаил Маринов  от фондация „Остров Белене“ и  други.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: