Кметът Спартански: От България, от Плевен, от Шипка започва Европа

10.12.2021 13:29

Преди 144 години тук при Плевен и на Шипка в две грандиозни епопеи се реши не просто съдбата на Руско-турската война, а на България. От тук от България, от Плевен, от Шипка започва Европа. Това каза днес в словотo си по повод 144 години от паметния 10 декември 1877 год., предопределил победния изход на Руско-турската освободителна война, кметът Георг Спартански.

„Тази епопея даде нов път на българския род на българкото племе, те се появиха на политическата карта след 500 години забвение“, подчерта той. И добави: „Тази свобода не ни беше дадена даром. За нея с кръвта си платиха хиляди достойни синове на огромнaта Руска империя, както и хиляди български синове и дъщери, които заплатиха с най-милото си – с живота си, но го направиха с убеденост, че жертвата за родината си струва“.

„Свободата значи гордост и самочувствие, достойнство на един народ“, категоричен бе кметът.

„Нека да не забравяме, че хиляди загинаха, за да ни има нас.  Нека дребните политически страсти и тънките конюнктурни сметки не помрачават радостта ни от празника и признателността ни към тези, чиито имена са по стените на този мавзолей, издигнат в тяхна памет, по мраморните, бетонните и каменните плочи по всичките 143 паметници, свързани с тази епопея, разположени в цялата Плевенска област“, каза още Спартански. Той отбеляза, че на тържествения ритуал днес не присъства нито един от новоизбраните народни представители от Плевенска област и подчерта, че се надява в бъдеще те да са част от честванията на значимите дати и празници за Плевен.

„Историята значи памет, значи почит, значи поуки и послания към бъдещите поколения“, отбеляза Спартански. Той привтества учениците, които организирани от своите учители, бяха дошли днес, за да изразят своята признателност към загиналите за свободата на Плевен и на България.

Ритуалът днес се състоя по традиция на централния площад „Възраждане“. Довечера от 18.00 до 21.00 часа символът на града – Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”, ще бъде осветен с цветовете на българския трибагреник.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: