Мерки за подкрепа на семействата и бизнеса заявиха кандидатите за депутати на БСП от Плевен

15.10.2021 11:53

Листата с кандидати за народни представители на „БСП за България“ за 15-ти МИР – Плевен е балансирана, съставена от хора с различни професии, сред които хабилитирани преподаватели, юристи, икономисти и млади хора. Това заяви днес на пресконференция водачът на листата проф. Румен Гечев. Той заедно с кандидатите за депутати Стефан Бурджев, Ева Маринова, Биляна Грънчарова, Асен Данчев и Владислав Крамолински коментираха започващата днес предизборна кампания, посланията на БСП към избирателите и актуалните теми.

 

Причината за увеличаване цената на електроенергията и на природния газ бе акцент в изказването на проф. Гечев. Според него недалновидната и погрешна политика на Европейския съюз и на Европейската комисия е довела дои скоковете в цената на газа, в същото време европейските страни не успяха да запълнят резервите си. Освен това, посочи проф. Гечев Булгаргаз развали през миналата година по време на правителството на ГЕРБ дългосрочните си договори с Газпром и „така ни вкара в тази ценова вакханалия“.

Проф. Гечев поясни, че независимата енергийна борса е заложила в своите нормативни документи спекулативно да се повишават цените на тока.

Водачът на листата заяви, че БСП предлага конкретни мерки за подкрепа на семействата и бизнеса. Като сред тях са напълно субсидиране от държавата на първите 200 киловатчаса електроенергия за домакинствата и поемане на част от ценовата разлика при останалата консумация. За бизнеса трябва да се прилагат политики, които да дават стабилност на цените като се въведат правила за независимата енергийна борса, за да стопират спекулата с цените на тока.

Предлагаме, първоначално за 6 месеца, намаляване на ДДС върху енергоносителите от 20 на 9%. Това може да бъде и за по-дълъг период, подчерта проф. Гечев.

Ева Маринова говори за предложенията на БСП, насочени към семействата и децата. Сред тях са прилагане на данъчни облекчения, безплатни учебници за учениците до 12 клас, безплатни медицински прегледи за децата до 14 години, увеличаване на средствата за майките-студентки и т.н. В програмата на социалистите е заложено и отделяне на 1% от БВП за култура, както и 9% ДДС за храните от първа необходимост като хляб, олио, сол, захар, месо и други.

Стефан Бурджев, който е втори в листата и бе депутат от БСП в 46-ото Народно събрание, апелира за пълна и безусловна подкрепа на кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, „за да върнем нормалния ред в държавата“.

„Румен Радев показа устойчиво поведение, да бъде преграда на различни процеси на превземане и нарушаване на правови норми в държавата, на безконтролното вилнее на институции“, каза кандидатът за народен представител. И добави, че според него Илияна Йотова е брилянтен политик, социалист, която е с много добре развити дипломатически умения.

От БСП заявиха, че на предстоящите на 14 ноември избори за парламент очакват да подобрят резултата си като от Плевен може да имат и трима депутати.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: