С обновени класни стаи в НУ „Христо Ботев“ – Плевен посрещат първокласниците, откриват работилница по роботика

14.09.2021 12:22

 В навечерието на новата учебна 2021/2022 г. разговаряме с директора на Начално училище „Христо Ботев“ – Плевен, Цветелин Горанов. На 15 септември школския праг ще прекрачат 420 ученици, педагозите в училището са 30. По традиция в двора на училището ще се проведе празнично откриване на учебната година. Гост-водещ на празника ще е Драгомир Драганов. 

Г-н Горанов, как НУ „Христо Ботев” – Плевен ще посрещне новата учебна година? Изпълнихте ли плана за прием на първокласници?

И тази година нашето училище направи много добър прием. Имаме записани 125 първокласници. Те ще бъдат в изцяло обновени класни стаи, с нови и удобни маси и столове. Получихме и монитори по различни програми, които са разположени в класните стаи и в коридорите на училището. Напълно сме обезпечени с техника, ако се наложи да се премине отново в обучение в електронна среда. Имаме готовност и да осигурим таблети и лаптопи за деца, които не разполагат с такива за онлайн часовете. Изпълнили сме и всички изисквания на РЗИ за осигуряване на безопасна учебна среда в условията на епидемична обстановка.

От тази година НУ „Христо Ботев” е иновативно училище. Какво ново ще предложите в обучението на децата?

Иновацията при нас е в провеждането на патриотичното образование. Започваме с първокласниците. И до момента ние поставяхме акцент върху патриотичното образование на нашите ученици. Така ще продължим и в бъдеще. Другата новост е въвеждането на изучаване на китайски език в 3 и 4 клас като допълнителни часове по избор. Ще бъдат създадени две групи, а обучението очакваме да започне от 1 октомври. Вече имаме такива групи по немски и руски език.

Освен това за първа учебна година откриваме работилница за програмиране и роботика за деца от 3 и 4 клас. По методология, разработена от екипа на платформата „Тунизавър“,  децата ще придобият знания и умения в областта на програмирането, физиката и роботиката. Учениците ще сглобяват и програмират авторски проекти от електронни платки и поялник „Тунизавър“. Продължаваме работата с децата във фанфарния оркестър, мажоретния състав, вокалната група и в клуб „Млади възрожденци”.

Каква учебна година очаквате, г-н Горанов?

Очаквам, надеждата ми е, за една присъствена учебна година. Обучението в електронна среда в начален курс, още повече в 1 клас, е недостатъчно, а за децата трудно. Конкретно за нашето училище очакваме старт на работата по изграждане на спортния салон. Готвим се и за юбилей – 90 години през май догодина. Радостно за мен е, че много наши бивши възпитаници ни посещават често и с удоволствие виждат промените. Стремим се да създаваме една красива среда за нашите ученици и съм доволен, че те полагат усилия да я пазят.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: