Със забавни занимания децата в село Победа изкараха своята лятна ваканция

03.09.2021 15:05

Лятно арт студио „Твори и се забавлявай“ е инициатива на Народно читалище „Зора-1990г.“ – село Победа с вече 10-годишна традиция. Летните дейности с децата са поредица атрактивни занимания от дългия с идеи списък, съставен от читалищния екип за ваканционни занимания с местните и гостуващите деца  в селото. Всички мероприятия, инициирани от читалището са с една единствена цел – наред с игрите и четенето на препоръчителна литература, да се разнообрази и осмисли  лятната ваканция на децата пребиваващи в селото, разказва секретарят на културния институт Димитринка Гетова.

За възпитаването на подрастващите в съхраняване на българските обичаи и традиции, читалищните дейци възпроизведоха Еньовден. По стар народен обичай събраха малките момичета от селото и нагиздени в празнични премени браха билки и виха Еньовски венец.

Последва една съвместна инициатива на НЧ „Зора-1990г.“ и Кметство село Победа за поставяне на нов надпис на детската площадка. През ваканционните месеци за всички малки любители на киното бяха направени пет прожекции на детски компютърни анимации. Проведени бяха осем работилници с използването на различни приложни изкуства –декупаж върху саксии, 3 D апликации, декорация с канап, макаронени вълшебства, динени фенери, морски сувенири, цветя от креп хартия за сценична декорация и рисуване на арт тениски. Всички материали, необходими за провеждането на арт работилниците бяха осигурени от средства, реализирани от благотворителния базар на мартенички. Каузата и на тазгодишната читалищна „Работилница за мартенички“ бе осигуряване на допълнителни средства за летни дейности с децата и те бяха използвани по предназначение. Организирана бе и забавна фотосесия на фона на морска селфи рамка, която децата сами декорираха с миди и раковини, като вложиха много вкус, творчество и умения. Част от участниците се включиха в четиридневна инициатива на ЦОП гр. Долна Митрополия и  МКБППМН Творчески работилници „Направи добро“, като участваха в различни занимания по интереси и изработиха изделия за благотворителен базар в град Тръстеник.

Днес читалищният екип подготви изненада за децата – прощално парти „Довиждане, Лято“ с торта и подарък снимки от лятната фотосесия. Уменията, които децата получиха по време на летните дейности, ни дават стимул и вдъхновение да продължаваме да работим с отдаденост и любов и занапред, добавя Гетова.

Снимки: НЧ „Зора 1990“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: