Ментори помагат на момичетата от ВУИ – село Подем да намерят правилния път в живота си

10.05.2021 12:03

Успешен финал на проекта „Менторство за приобщаване“ отчетоха днес на пресконференция в БТА от Сдружение „Плевенски Обществен Фонд – ЧИТАЛИЩА“ и Възпитателно училище-интернат „Христо Ботев“ – село Подем. Проектът е насочен към една от най-рисковите и сложни за корекционно-възпитателна работа и приобщаване социална група – 20 девойки с противообществени прояви, с криминогенно и девиантно поведение, обясни Даниела Димитрова, изп.директор на Сдружението. Заедно с нея в пресконференцията участваха инж. Нина Атанасова, директор на ВУИ, Тони Мачева и Янка Вълчева от Сдружението. Финансирането на дейностите е от Фонд „Активни граждани България“ по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2020 г. Плевенската организация е участвала и със собствен финансов принос.

Целта на проекта бе да се разработи, тества и въведе нов подход за приобщаване на настанените във ВУИ момичета, който да бъде прилаган и в другите социални услуги за деца и млади хора от рискови групи, подчерта Даниела Димитрова. Разбработена и въведена бе менторска програма, в която бяха привлечени 20 доброволци –  граждани с обществен авторитет, професионална реализация и силна мотивация, които работиха с момичетата, добави тя.

На територията на ВУИ са сформирани творчески работилници, през организирани са кратки семейни ваканции, посещения на институции, важни за социалната ориентация на момичетата.

Девойките промениха своите нагласи и ценности, за да имат шанс за социална реинтеграция в обществото след като напуснат училището-интернат, каза още Димитрова и благодари на менторите – творчески и духовни личности, които са е натоварили с една тежка мисия – да подкрепят процеса на промяна на момичетата.

Директорът на ВУИ – село Подем инж. Атанасова подчерта, че по време на дейностите по проекта е търсена промяна във всяко едно дете, за да намери то своя път, да продължи в правилната посока живота си след напускане на интерната.

От „Плевенски Обществен Фонд – ЧИТАЛИЩА“ обявиха, че планират от есента да стартират дарителска програма, чрез която да се финансира продължение на дейностите, започнати с момичетата във ВУИ и вече дали своите положителни резултати.

Този документ е създаден в рамките на проект: ”МЕНТОРСТВО ЗА ПРИОБЩАВАНЕ”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд АКТИВНИ ГРАЖДАНИ БЪЛГАРИЯ по ФМ на ЕИП 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Плевенски Обществен Фонд – ЧИТАЛИЩА”  и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Фонд АКТИВНИ ГРАЖДАНИ БЪЛГАРИЯ.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: