Трима творци с обща изложба в Къща на художниците – Плевен

05.04.2021 13:38

След поредния локдаун в държавата, и в частност – в изкуството, в Къщата на художниците – Плевен е подредена поредната изложба. Тя е на трима възпитаници на художественото училище в Троян. Ралица Цветкова, Ренета Миловска и Илия Алексиев, които се представят с живопис и керамика.
64 творби са включени в експозицията – това са живописни картини на Ралица Цветкова, която работи с масло, акрилна живопис на Ренета Миловска и керамика на Илия Алексиев. Това научихме от уредника на артцентъра Татяна Любенова.
ЗА РАЛИЦА ЦВЕТКОВА това е първа подобна изложба, в която представя по-обширно своите творчески инвенции. Тя е участвала и в ретроспективната изложба на завършилите троянското училище, която бе представена в ХГ „Илия Бешков”. Ралица работи чиста живопис. Темите, които я вълнуват са свързани с природата и нейната красота – пейзажите са изпълнени в един много приятен колорит, който подчертава афинитет към по-студената гама, но независимо от това, картините ѝ носят много светлина и хубаво настроение. Ралица се занимава и с психология, харесва поезията и затова е подбрала подходящи текстове – философски и поетични, за всяка една от картините си. Така двете големи изкуства ни обогатяват взаимно. Преди пет века Леонардо е казал: „Живописта е няма поезия, поезията е сляпа живопис!” Ралица смята, че двете изкуства се допълват.
РЕНЕТА МИЛОВСКА завършва не само художественото училище в Троян. Тя е придобила и специалност „Сценография” в Нов български университет. Досега е имала една самостоятелна изложба в Панагюрище, както и редица участия в ежегодните изложби на Община „Изгрев”- София, ретроспективната изложба на троянските възпитаници в ХГ „Илия Бешков”-Плевен и общи изложби. Ренета работи с акрил и туш. Съчетава различни стилове и от това картините имат особен колорит и внушение. Тя работи в топлата гама от цветове.

Тематиката също е свързана с природата и пейзажа, но има други отклонения. Много топлина и светлина има в нейните платна.
ИЛИЯ АЛЕКСИЕВ се представя с керамика.
Той има редица участия в общи изложби, както и награди от Художествени форуми в Габрово – Домът за хумор и сатира и в. „Капитал” – за най-добър млад художник.
Илия Алексиев е подредил в Къщата на художниците много интересни керамични пана, керамични свещници, часовници и други полезни и красиви предмети за нашия бит. Темите на керамичните пана са свързани с библейската тематика в по-голямата си част.


Изложбата на тримата художници ще остане в залите на Къщата на художниците, както е обичайно, две седмици. През тези две седмици ще имате възможност да посетите галерията и да се докоснете до едно зареждащо и емоционално изкуство, толкова необходимо в днешното ни трудно всекидневие, казва Татяна Любенова. Експозицията може да бъде разгледана и виртуално на фейсбук страницата на Къщата на художниците.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: