„Топлофикция Плевен“ залага на екологични стандарти в дейността си

08.02.2021 16:16

„Нашето дружество има три основни приоритета на работа. Първият е да доставяме качествена услуга на нашите клиенти, вторият е да опазваме околната среда и третият е да повишаваме нашата конкурентоспособност и ефективност. Енергетиката е сложен и труден бизнес.“ Това казва инж. Йордан Василев, директор на „Топлофикация Плевен“. Той уточни, че всички искаме да живеем в по-чиста околна среда и това може да се получи, когато обществото работи за изграждането на поведенчески модел, щадящ красивата българска природа. „Отговорността и грижатаза опазване на чистата природа,трябва да се проявява от всеки представител на обществото, от човека, който се труди, за да работи по-добре даден енергиен обект, до този, който вдига от земята изхвърлена от някой друг найлонова торбичка.“, категоричен бе той.

По думите на инж. Василев тяхната най-важна инвестиция е пуснатата в експлоатация когенерационна мощност. „Това е едно изключително модерно съоръжение, при въвеждането му в експлоатация, нашите специалисти вложиха безкрайно много труд и усилия изад простия израз „Топлофикация има когенерационна мощност“,стои много работа и безсънни нощи. Казвам го, защото у нас подобен тип съоръжения се приемат вече като някаква даденост, все едно са съществували винаги.“, посочва директорът на предприятието. Той обясни, че принципа на работа на газовата турбина е, чес прикаченият към нея генератор се произвежда електроенергия, а изпуснатите от нея изгорели газове с висока температура се утилизират в котела и от тяхната енергия се произвежда пара и гореща вода. Управлението на газовата турбина и котела се осъществява посредством специализиран софтуер разработен от производителя. Връзката между контролерите на турбината и операционната станция става чрез специално изградена за целта оптична линия. В реално време се следят и излизат на дисплей данни за отделените емисии.“, казва инж. Василев.

През последните години високотехнологичната инсталация значително помогна за повишаване на енергийната ефективност в Топлофикация-Плевен. Създава се паро-газов цикъл, като по-голямото количество електроенергия дава възможност да се повиши ефективността на произведената топлоенергия, която се подава на различните предприятия в Плевен и жителите на града.

Относно бъдещите планове на предприятието, инж. Василев посочи, че ще продължават да развиват още повече комбинираното производството на топлинна и електрическа енергия. „Ще инвестираме в изграждане на заместващи производствени мощности за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, използвайки двигатели с вътрешно горене. Така ще повишим количеството произвеждана по този модерен начин енергия.“, казва инж. Василев. По думите му това тяхно намерение е изцяло в унисон със Стратегията за енергийна ефективност на страната ни, която е разработена да кореспондира с европейските политики в сектора. „С реализирането на тези начинания се очаква да има положително отражение и върху цената за крайния потребител на нашите услуги.“, обяснява директорът на „Топлофикация Плевен“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: