Богоявленски водосвет на бойните знамена се състоя днес в Плевен /снимки/

06.01.2021 12:16

Днес пред символа на Плевен – Мавзолея-костница „Св. Георги Победоносец“ се състоя традиционният велик Богоявленски водосвет на бойните знамена. Ритуалът започна с посрещане на началника на гарнизон Плевен бригаден генерал Юлиян Радойски, който е и началник на ВВВУ „Георги Бенковски“.

Отец Христо Георгиев от храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в съслужение  със свещенници от плевенските храмове след молитвата „За успех на народа“ освети бойните знамена на ВВВУ „Георги Бенковски“, Единния център за начална подготовка, Военновъздушна учебна база, Областната организация на съюза на запасните офицери от запаса и резерва, Асоциацията на Сухопътни войски, Дружество „Военноинвалид“ и Клуб „Традиция“.

Поради противоепидемиологичната обстановка представителните знаменни групи бяха със символична численост.

На ритуала присъстваха областният управител Мирослав Петров, командирите на военни формирования в плевенския гарнизон, директорът на ОДМВР-Плевен, представители на Община Долна Митрополия, председатели на военно-родолюбиви организации.

За българите знамето е един от най-важните символи на националното единство, свързан с паметта на хиляди воини, дали живота си за родината, каза в словото си по повод празника бригаден ген. Радойски. Той припомни исторически факти около възникване на ритуала по освещаване на българските бойни знамена и подчерта, че нито едно наше знаме не е пленявано в сражение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: