Учебната година ще стартира присъствено

27.08.2020 12:04

Учебната година започва присъствено във всички училища – категоричното решение на образователното министерство беше обявено на брифинг днес. Въвеждат се и нови задължителни правила за дезинфекция и дистанция, съобщава Nova.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обаче не изключва вариант до началото й да има промени, тъй като ситуацията в страната е динамична.

Училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция. Този списък ще бъде публикуван на сайта на МОН. Ще могат да се предлагат и мерки от училищата.

„Няма съмнение, че годината ще бъда трудна. Имаме голямо предизвикателство  – да опазим здравето на децата. Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за учениците, отколкото тези, които може да причини пандемията. Говори се и за поколенческа криза”, обяви министър Вълчев.

„Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват незабавно родителите, които имат отговорността да го заведат на лекар. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ”, разясни още той.

„Най-добрата форма е присъствената. Ще опитаме да направим всички форми на обучение възможно по-пълноценни. Другата възможност пред родителите е за смяна на формата на обучение. Имаме над 15% деца, които имат проблем с ежедневната посещаемост. Средната им посещаемост е под 70%”, обясни Вълчев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: