ГРАЖДАНСКАТА АКТИВНОСТ ИМА НУЖДА ОТ КАТАЛИЗАТОРИ, ОТ ЛИДЕРИ И НОВИ ИДЕИ

05.08.2020 17:34

Обобщени резултатите от изследването на гражданската активност на територията на общините Долна митрополия, Левски и Белене показаха, че трите общности имат сходни социално-икономически проблеми и в същото време достатъчно ресурси, които могат да бъдат основа за бъдещо местно развитие. Основните предизвикателства, които стоят в дневния ред на месното самоуправление са безработицата, бедността, негативните демографски процеси, проблеми на благоустройството и инфраструктурата, особено в най-малките населени места – селата. Тази обстановка провокира гражданска пасивност и незаинтересованост към управленските политики на местно развитие. Ограничено е разбирането, че са необходими усилия за повишаване ефективността на структурите на местната власт и на местните институции и доверието към тях, чрез привличане на гражданите в разработването и управлението на политиките. По този начин политиката за развитие ще се самоинтегрира, произтичайки от местните нужди и потенциал за развитие.

В трите общини не функционират реално работещи механизми за пряко участие на гражданите в процеса на формиране на политики и на вземане на решения. Няма практики, които да са инициирани от гражданския сектор за споделяне на отговорности и ресурси и по легитимен и диалогичен начин да изграждат доверие, диалог, сътрудничество между гражданския сектор и управляващите. Въпреки, че местната власт създава впечатление за достатъчно широка откритост и отчетност е повече от необходимо да се въведат нови за местната реалност модели за по-добра комуникация и взаимодействие между гражданския сектор и управляващите.

Ограниченото гражданско участие на територията на трите общини и неговото фрагментиране в дейности, изключващи участието му в процеса на вземане на решения на местно равнище произтича от дефицити в гражданската култура, ограничен брой неправителствени организации, отсъствие на съвременни демократични практики, липса на консолидация на гражданите и насочване на гражданската енергия към конструктивен диалог с местната власт и местните институции. Повишаването на информираността и знанията по граждански въпроси, подкрепата на гражданите от експерти в сферата на гражданската активност и участие, мобилизиране на гражданската енергия и разпознаването на общите интереси между гражданския сектор и местното самоуправление са факторите за трансформирането на гражданската пасивност в отговорно гражданско поведение и участие.

Една от слабите страни на гражданския сектор в трите общини е слабото ниво на представителност на макар и на ограничения брой местни граждански организации. Те не ползват граждански инструменти за овластяването на гражданите или да стимулират активните граждани в общността. В центъра на НПО-сектора са местните читалища, които притежават материални и кадрови ресурси, но не се припознават като изразители на гражданските интереси и потребности. За консолидиране на гражданската енергия е необходимо промяна в обществените нагласи за възприемане на местните читалища единствено като културно-просветни организации, привличането на неформални граждански групи и излъчване и подкрепа на местни лидери, които биха могли да играят ролята на „говорители” на местните общности.

За успешното и ефективно изпълнение на проекта „Гражданско участие и публичен контрол в процесите на вземане на решения”, за активизиране на гражданите и изграждане на нова среда за диалог и сътрудничество с местните власти са необходими усилия за повишаване на гражданските компетентности на двете страни, участващи в процеса, окуражаване и подкрепа на всяка гражданска инициатива, въвеждане на механизми за прилагане на „демокрация на участието”.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Процедура BG05SFOP001-2-009 „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики на законодателството”, в рамките на Проект „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения“, № BG05SFOP001-2-009-0078. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Плевенски Обществен Фонд ЧИТАЛИЩА” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Оперативна програма „Добро управление”.

НАЙ-НОВИ: