Извънредната епидемична обстановка остава до 30 юни

10.06.2020 11:51

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с 15 дни до края на юни. Това съобщи днес на брифинг след засеадение на Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Маските остават задължителни в градския транспорт, границите за трети страни продължават да са затворени, а капацитетът при масови мероприятия на закрито ще е 50%. „Мерките трябва да продължат и през следващите 15 дни. Няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите ми остават да действат като те са в 3 основни направления. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни – Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни очакваме общо европейско решение“‘, коментира министърът.

По време на правителственото заседание по-рано премиерът Бойко Борисов коментира, че трябва да свикнем да живеем с този вирус, допълни Борисов, като акцентира, че трябва да се спазват противоепидемичните мерки. Най-важните неща са дистанция и дезинфекция и дисциплина, подчерта той.

Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб, се казва в съобщение от пресслужбата на Министерски съвет. Натрупаните до момента данни в страната сочат, че въведените мерки по отношение на ранно откриване, изолиране и лечение на заболели, както и своевременно откриване и карантиниране на контактни лица спомогнаха за локализиране и ограничаване разпространението на заболяването до местни епидемични взривове. Прилагането на противоепидемични мерки допринесоха за забавяне развитието на епидемията от COVID-19 в страната и намаляване на натиска върху системата на здравеопазването.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка ще спомогне, чрез прилагане на временни противоепидемични мерки, вкл. и карантина на влизащи в страната лица, да се забави и ограничи разпространението на епидемията от COVID-19, да се създаде устойчивост на прилагането на основните мерки, да се подобри готовността на здравната и социалната система за реакция при последваща вълна и да се създаде възможност за промяна в обхвата и съдържанието на мерките при поява на нови научни данни за причинителя, пътищата на предаване, начините за предпазване и лечението.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: