ПРАКТИЧЕСКИ ИЗМЕРЕНИЯ НА ДЕМОКРАЦИЯТА У НАС

06.06.2020 14:48

 

Демократичната среда в страната ни е вече факт, въпреки редица несъвършенства в структурирането на гражданското общество, методите на управление и преди всичко в степента на гражданска активност. Въпреки съществуването и прилагането на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, все по-ясно се очертава дефицита на активност от страна на гражданите не само в дефинираните форми на участие но и чрез възможните механизми, които също са легитимирани от българското законодателство. В Закона са посочени няколко форми за пряко участие: референдум; гражданска инициатива; европейска гражданска инициатива по смисъла на чл. 2, т. 1 от Регламент (ЕС) № 211/2011 и общо събрание на населението. Все по-често се прилагат и други подходи за диалог между управляващите и гражданите, които на местно равнище имат реално и ефективно значение. Изграждането на обществени и консултативни съвети, провеждане на публични форуми и диалози. Това са легитимни механизми, които могат да създадат устойчиви и реални възможности за участие на гражданите в процеса на вземане на решения на местно ниво. Читалищата са онези граждански организации, които винаги са били общностния център, в който хората от местната общност са имали възможност не само да се образоват и да получават достъп до култура, но и да обсъждат проблемите, въпросите и тревогите на хората. Това е обединяващо място, което не е просто територия, а жив организъм който съзидателно и отговорно отразява вълненията и преживяванията на общността.

Сдружение „Плевенски Обществен Фонд – ЧИТАЛИЩА” е с мисия да въвежда иновативни граждански практики, съответстващи на актуални потребности на хората от сравнително малките населени места, чрез мрежата на читалищата. Постигането ѝ става възможна, чрез проучвания и анализи, апробиране и въвеждане на успешен опит, гражданско образование и застъпничество. Проектът „Гражданско участие и контрол в процеса на вземане на решения” ще даде възможност не само за повишаване на гражданското участие в общините Долна Митрополия, Левски и Белене, но и за въвеждане на механизми за пряк диалог между гражданите и местната власт по въпроси, приоритетни за местните общности.

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Процедура BG05SFOP001-2-009 „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики на законодателството”, в рамките на Проект „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения“, № BG05SFOP001-2-009-0078. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Плевенски Обществен Фонд ЧИТАЛИЩА” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Оперативна програма „Добро управление”.

НАЙ-НОВИ: