В Плевен днес започва областен форум, организиран от Института за регионални и международни изследвания

07.02.2020 7:45

Институтът за регионални и международни изследвания (ИРМИ) организира втория областен форум по проект „Овластяване на местните бизнес общности за мобилизиране на човешки потенциал“. Форумът „Перспективи пред пенсионерския труд и трудова миграция в Област Плевен“ ще се проведе на 7 и 8 февруари 2020 г. в гр. Плевен (зала „Ротари“, хотел „Ростов“, от 13.00 часа на първия ден). Той ще разгледа учението и работата през целия живот, обществените нагласи към възрастта, перспективите пред пенсионерския труд, готовността на бизнеса да използва труда на пенсионерите, насърчаването на икономическия принос на пенсионерите, както и факторите, възможностите, икономическите и социалните последици за областта от трудовата миграция.

Участниците във форума са представители на бизнеса, НПО, синдикатите, търговско-промишлената палата, стопанската камара, пенсионерски организации, местни сдружения и съюзи, местни администрации, академични среди и др. от Област Плевен. Лекторите са изявени експерти и академици в областта на трудовите политики. Форумът ще бъде открит от кмета на Плевен Георг Спартански и от председателя на УС на ИРМИ доц. Огнян Минчев.

Основната цел на проекта на ИРМИ е да овласти бизнес общностите с умения по застъпничество, работа в мрежи и стратегическо планиране, за да се справят с предизвикателството на намаляващия потенциал на човешки ресурси чрез изработване на жизнеспособни алтернативи за наемане на работа. За нейното постигне инициативата следва три специфични цели: 1) частично завръщане на пенсионерите обратно на пазара на труда като най-леснодостъпен ресурс на работна сила в обезлюдените и застаряващи общности; 2) проучване на потенциала, както и на икономическите, социалните и политическите последствия, на трудовата мобилност и използването на мигрантска работна сила; 3) изграждане на платформа от представители на заинтересованите страни, която да функционира след завършването на проекта и да гарантира неговата дългосрочна устойчивост. Повече информация за проекта може да бъде намерена на http://iris-bg.org/ovlastqvane.php.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: