Огнеборец от РСПБЗН – Плевен с отличие в конкурса „Пожарникар на годината“

07.02.2020 16:30

Инспектор Божидар Манчев от РСПБЗН – Плевен е сред отличените огнеборци в конкурса „Пожарникар на годината“. Той е награден в  раздел „Контролна дейност”.

През 2019 г. инспектор Манчев е провел учебни евакуации в 19 обекта с последвали лекции за пожарна безопасност и демонстрация за работа с пожаротехнически средства в обектите. По този начин той е повишил готовността за реагиране при пожар на над 5000 човека. Взел е и участие в погасяването на няколко по-сложни пожара, като за единия от тях в производствен цех за полуфабрикати, е награден с „Писмена похвала“.

Официалната церемония по награждаване на огнеборците се е провела днес в присъствието на министъра на МВР Младен Маринов.

Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. Той се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”. Третият – за служители от направление “Контролна дейност”. Четвъртият обхваща направление „Превенция”. През последните години се утвърди и категорията „Отличени” – за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици, доброволци.

Тази година комплексен победител и носител на титлата пожарникар на годината стана Тошко Бързилов, дългогодишен ръководител на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. В своята кариера той е награждаван многократно от министъра на вътрешните работи и е носител на трите степени на почетния знак на МВР, както и на отличието „За доблест и заслуги“ – I степен.

В рамките на церемонията бяха връчени и отличия на още седем достойни българи, които през изминалата година имат принос за осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението. По традиция награди получиха и най-добрите доброволци.

Информация и снимки: МВР, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: