Кулинари от ПГРТО – Плевен участваха в престижен национален конкурс
В дните 25 – 27 септември 2019 г. в Гранд хотел Варна, к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ на тема „Балканска гурме /етно/ кухня“ сили премериха готвачи от България и от Балканите. За втора поредна година се проведе националният конкурс „Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.“, който е наследник на 10-те успешни издания преди 11 години на конкурса „Готвач на годината“, също организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Тази година за първи път във Варна се проведе паралелно и балканско състезание за най-добър отбор готвачи на Балканския алианс на хотелските асоциации.
Трите дни преминаха с много емоции за всички участници, с много ентусиазъм от прохождащите в бранша ученици и техните преподаватели, с презентация на професионално оборудване, дегустация на храна и вина, тежка работа за журито, поради много високото ниво на участниците и всичко това водено умело от Ути Бъчваров. В състезанията участваха 60 индивидуални участници и 10 отбора. 26-членното жури бе съставено от доказани професионалисти и световни имена в кулинарията.
Съпътстващо след конкурса на БХРА се проведе и състезанието: НАЙ-ДОБЪР ГОТВАЧ НА БАХА” /Балкански алианс на хотелиерските асоциации/ на тема: БАЛКАНСКА ГУРМЕ / ЕТНО / КУХНЯ.
В националния конкурс взеха участие трима възпитаници на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен, водени от техния учител в кулинарното изкуство Татяна Михайлова.
В надпреварата за титлата „Най – добър млад готвач на БХРА за 2019 година“ се включиха Иван Илиев от 12 в клас и Радослав Камарашки от 11 в клас, професия „Готвач“. Иван заслужено зае 4-то място със своята авторска рецепта на втория кръг „Черната кутия“ – приготвяне на основно ястие от пилешко филе, моцарела, сушен домат и спанак. Радослав също се представи успешно, като приготви ястия, характерни за плевенската регионална кухня, презентирани като гурме порции с аромат на сезонни зеленчуци, плодове, тученица и индрише.
Успешно се представи в категория „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2019 година“ Николай Димитров, ученик също от 12 в клас на ПГРТО-Плевен, който приготви Веган бонбони с мус от козе сирене и аромат на горски плодове. Николай е сред отличените десет най-добри млади сладкари на БХРА за 2019 година и зае 9-то място със своя перфектно приготвен вкусен здравословен десерт.
Екипът на ПГРТО – Плевен им благодари за достойното представяне и им пожелава много успехи в следващите състезания.
Снимки: ПГРТО – Плевен
НАЙ-НОВИ:
- Военнослужещи от Сухопътните войски оказаха помощ за справянето с водната криза в село Татари
- Онлайн празник в ИНУ "Христо Ботев" съвместно с детски градини - снимки
- Община Плевен обявява публичен търг за отдаване под наем на 13 бр. обособени търговски помещения
- Откритата педагогическа ситуация по предприемачество в ДГ "Трети март" – Плевен/снимки/
- От днес в Кнежа стартира благотворителната кампания "Купи и дари"
- Йоана Константинова е четвъртфиналистка на сингъл на турнир от категория J300 в Мексико
- Новият брой на списание "Пламък" е посветен на творци от Плевенския край
- Д-р Илия Крачунов: Жените са по-загрижени за белодробното си здраве от мъжете
- Среща с проф.д.ю.н. Атанас Семов ще се проведе днес в Плевен
- От днес е в ход третата кампания „Безопасно шофиране през зимата“