11 впечатляващи ползи за здравето от сьомгата

18.09.2019 10:51

Сьомгата е една от най-питателните храни на планетата.Тази популярна риба е заредена с важни хранителни вещества и може да намали рисковите фактори за някои заболявания. Освен това е вкусна, универсална и достъпна.

Защо сьомгата е толкова полезна?

Съдържа Омега-3 мастни киселини

Сьомгата е един от най-добрите източници на Омега-3 мастни киселини EPA и DHA. За разлика от повечето други мазнини, Омега-3 мазнините се считат за „основни“, което означава, че трябва да ги получите от диетата си, тъй като тялото ви не може да ги създаде. Въпреки че няма препоръчителен дневен прием на Омега-3 мастни киселини, много здравни организации препоръчват прием от минимум 250–500 mg комбинирани EPA и DHA на ден. Някои от ползите на EPA и DHA са намаляване на възпалението, понижаване на кръвното налягане, намаляване на риска от рак и подобряване на функцията на клетките.

Чудесен източник на протеин

Сьомгата е богата на висококачествен протеин. Подобно на омега-3 мазнините, протеинът е основно хранително вещество, което трябва да получите от диетата си. Протеинът играе редица важни роли в организма, включително помага на тялото да се лекува след нараняване, защита на здравето на костите и поддържане на мускулна маса по време на загуба на тегло и процес на стареене. Последните изследвания установяват, че за оптимално здраве всяко хранене трябва да осигурява най-малко 20–30 грама висококачествен протеин.

Високо съдържание на витамини от група Б

Сьомгата е отличен източник на витамини от група Б. Тези витамини участват в няколко важни процеса в тялото ви, включително превръщането на храната, която ядете, в енергия, създаване и възстановяване на ДНК и намаляване на възпалението, което може да доведе до сърдечни заболявания. Проучванията показват, че всички витамини от група Б работят заедно, за да поддържат оптимално функциониране на мозъка и нервната система.

Добър източник на калий

Сьомгата е доста богата на калий.Всъщност сьомгата съдържа повече калий от еквивалентното количество банани.Калият помага да контролирате кръвното си налягане. Освен това намалява риска от инсулт, значително намалява кръвното налягане, особено когато се добавя към диета с високо съдържание на натрий. Един от начините, по които калият понижава кръвното налягане е чрез предотвратяване на излишното задържане на вода.

Съдържа антиоксиданта астаксантин

Астаксантинът е съединение, свързано с няколко мощни влияния върху здравето. Като член на каротеноидното семейство антиоксиданти, астаксантинът дава на сьомгата червения ѝ пигмент. Астаксантинът намалява риска от сърдечни заболявания чрез намаляване на „лошия“ холестерол и повишаване на „добрия“ холестерол. Освен това се смята, че астаксантинът, комбиниран с омега-3 мастните киселини в сьомгата предпазва мозъка и нервната система от възпаления. 

Вкусна и лесна за приготвяне

Сьомгата е безспорно вкусна. Тя има уникален, нежен вкус. Тази полезна риба присъства в менюто на повечето ресторанти. Препоръчваме ви да опитате специалитетите със сьомга на ресторант Смокини.  Може да си я приготвите изключително лесно и вкъщи – на пара, задушена, пушена, на скара. Консервираната сьомга пък е бърз и евтин вариант, който осигурява същите впечатляващи ползи за здравето като прясната риба. Всъщност почти цялата консервирана сьомга е дива, а не отглеждана, а нейният хранителен профил е отличен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: