Майсторът на сватбената торта на принц Хари и Меган Маркъл обучава сладкари в Плевен

27.07.2019 13:33

Днес в конферентната зала на хотел „Ростов” в Плевен се проведе еднодневен курс на тема „Изработка на захарни цветя и декорация от вафлена хартия”. Обучението води шеф Иван Александров, който е един от най-талантливите сладкари, работещи в Англия. Как го възприемат в България и какво представи пред младите плевенски сладкари научаваме от самия него.

– Здравейте, представете се на нашите читатели.

– Казвам се Иван Александров. В България станах популярен със сватбената торта за сватбата на принц Хари и Меган Меркъл. Отдавна съм се наложил с нещата, които правя. Това, което искам, е да вкарам в България европейския стил на работа при правенето на торти.

– Как получихте поканата да направите тортата за сватбата на принц Хари?

– Работя с Дебора Бенет, която е председател на журналистическата асоциация. Нейната работа винаги е под патронажа на кралицата. Тя ми се довери супер много и знаеше, че ще се получат нещата на финала. Обади ми се с молба за пастички, торти и кроасани, като й казах, че е абсурд за 400 души да се направи това. Предложих й да направя торта.

– Какво е чувството да получиш подобна покана?

– За мен това беше работа, която трябваше да свърша. При това ми беше супер натоварено, защото имах много други ангажименти и не знаех как да вкарам това събитие в графика си. Разбрах, че има акредитирани български журналисти и им писах да снимат тортата набързо.

– Разкажете ни повече за курса, който провеждате в Плевен.

– Ще правим цветя от вафлена хартия, което е много популярна техника в Англия, като вече навлиза и в България. Аз мога да кажа, че не съм декоратор, а сладкар. Беше ми много трудно да правя декорации, но намерих свои начини, които са по-лесни и ефекти. Те са това, което искам да предам днес, както и различните техники, които сам усвоих. Ще направим букет от цветя, което е изключително трудно да се направи за един ден.

Шеф Иван Александров заедно със своите български колеги сладкари ще осъществи някои от своите проекти през ноември и декември тази година. Има желание българските екипи да са единни, за да може да има развитие сладкарското изкуство.

Автор: Мила Караиванова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: