Майсторът на сватбената торта на принц Хари и Меган Маркъл обучава сладкари в Плевен
Днес в конферентната зала на хотел „Ростов” в Плевен се проведе еднодневен курс на тема „Изработка на захарни цветя и декорация от вафлена хартия”. Обучението води шеф Иван Александров, който е един от най-талантливите сладкари, работещи в Англия. Как го възприемат в България и какво представи пред младите плевенски сладкари научаваме от самия него.
– Здравейте, представете се на нашите читатели.
– Казвам се Иван Александров. В България станах популярен със сватбената торта за сватбата на принц Хари и Меган Меркъл. Отдавна съм се наложил с нещата, които правя. Това, което искам, е да вкарам в България европейския стил на работа при правенето на торти.
– Как получихте поканата да направите тортата за сватбата на принц Хари?
– Работя с Дебора Бенет, която е председател на журналистическата асоциация. Нейната работа винаги е под патронажа на кралицата. Тя ми се довери супер много и знаеше, че ще се получат нещата на финала. Обади ми се с молба за пастички, торти и кроасани, като й казах, че е абсурд за 400 души да се направи това. Предложих й да направя торта.
– Какво е чувството да получиш подобна покана?
– За мен това беше работа, която трябваше да свърша. При това ми беше супер натоварено, защото имах много други ангажименти и не знаех как да вкарам това събитие в графика си. Разбрах, че има акредитирани български журналисти и им писах да снимат тортата набързо.
– Разкажете ни повече за курса, който провеждате в Плевен.
– Ще правим цветя от вафлена хартия, което е много популярна техника в Англия, като вече навлиза и в България. Аз мога да кажа, че не съм декоратор, а сладкар. Беше ми много трудно да правя декорации, но намерих свои начини, които са по-лесни и ефекти. Те са това, което искам да предам днес, както и различните техники, които сам усвоих. Ще направим букет от цветя, което е изключително трудно да се направи за един ден.
Шеф Иван Александров заедно със своите български колеги сладкари ще осъществи някои от своите проекти през ноември и декември тази година. Има желание българските екипи да са единни, за да може да има развитие сладкарското изкуство.
Автор: Мила Караиванова
НАЙ-НОВИ:
- Децата от ДГ “Снежанка” участваха в празник на Българската армия в Плевен
- Златен медал за Кристиан Петров от Арт школа „Колорит“ от Международния конкурс „Космическо изкуство 2024“
- 800 участници в 10-ти Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” в град Левски – фото-галерия
- Плевенчаните Ани и Венелин Георгиеви с трети места от международен фестивал в Израел
- Великденско настроение завладя село Асеновци - снимки
- НССБ с дарение за училището в плевенското село Мечка
- Читалищата в община Червен бряг и ФК "Хайде на хорото" възродиха българските традиции - снимки
- Лечение с музика? Музикотерапия – какво представлява и как ни помага?
- Защо студентските бригади са най-доброто нещо за придобиване на нови умения у един студент?
- Община Кнежа зарадва 450 социално слаби и възрастни хора с великденски козунак