Град Левски празнува в деня на 182-годишнината от рождението на Апостола (галерия)

18.07.2019 14:23

Днес град Левски празнува 182 години от рождението на великия син на България Васил Левски, 74 години от обявяването на селището за град, селище, което повече от век – 121 години, живее с името на достойния син на България – Левски. В знак на почит и признателност към живота и делото на Апостола на Свободата град Левски празнува надеждата за светло бъдеще на децата си.

Тази сутрин на тържествена церемония бяха издигнати знамената на Р България и град Левски. Официални гости на празника на град Левски са Негово Високо преосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, Генералният консул на Русия в Русе н.пр. Андрей Громов, инж. Емануил Манолов – кмет на община Павликени, Люба Петрова от община Никопол, кметове на кметства ,представители на държавни и общински служби и директори на детски градини и училища.

Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий приветства кмета на община Левски Любка Александрова, домакин на празника, всички жители и гости и отслужи молебен за здраве и благоденствие, защото такива градове трябва да се въздигат във вярата и силата за развитие. С молебен бе отдадена почит и на патрона на нашето отечество йеродякон Игнатий – Васил Левски. Благослови всички на празника.


Кметът на община Левски Любка Александрова честити празника на всички:
„ …Ние левчалии повече от век пречупваме и минало, ежедневие и бъдеще през неговото свято име – Левски. Това е нашата благословия да се чувстваме част от него, а него да чувстваме, като част от нас. Словото му, делата му и неговата всеотдайност и саможертва ни вдъхновяват, когато сме устремени да изпълним дълга си на хора и българи, но и ни приземяват, когато се прекалено възгордеем от скромните си постижения. Неговият пример укрепва вярата ни, дава самочувствие и надежда, че сме на прав път, стремейки се да приличаме на него в живота си. Васил Левски е истинската българска мяра за живот с достойнство и смисъл. Родното място винаги е част от живота на всеки и формира личността, каза още Александрова и подчерта, че постигнатото е плод на обединените усилия на предците и ние сме длъжни да дадем най-доброто от себе си за да пребъде, наследниците ни да живеят тук и се гордеят, че живеят в града си мето Левски.

Жителите и гостите на град Левски поздрави и председателят на ОбС Левски Дочко Дочев, като каза, че нашите предци са работили Левски да расте и се развива и сега е наш ред да го стопанисваме и с труда си да допринасяме за неговия просперитет. Убеден е, че това може да стане, когато всички са заедно и с общи усилия работят за добро бъдещ, ,защото съдбата на града е наша отговорност.

Децата на град Левски от детските градини „Слънце“ и „Локомотив” поздравиха с песни всички за празника. Прозвуча песен за Апостола по текст и музика на левчалийката Мария Нинова. Прозвучаха и песни изпълнени от талантливата Любена Стоилкова. Жителите и гостите на празника изразиха своята почит и признателност към Васил Левски с гражданско шествие и поднасяне на цвета пред паметника на Апостола.

Президентът на Р България Румен Радев изпрати поздравителен адрес по повод празника на града до кмета на община Левски Любка Александрова и жителите и гостите на община Левски. Честити празника и приветства усилията на Общината за по-добър и достоен живот, за подобряване на инфраструктурата в региона и изграждането на културен център за съхранение на паметта за големия български артист Георги Парцалев.


Община Левски получи поздравителни адреси за празника и от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Държавна компания индустриални зони, полковник Иван Иванов -началник на Военно окръжие – Плевен, Института за управление на програми и проекти, Синдиката на българските учители , РЗИ – Плевен , Общински съвет – Силистра и много други.

В празничния концерт тази вечер от 20.00 ч. на откритата сцена пред Общината ще участват Георги Николов, Виктория Куприна и Владо Димов-Влади.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: