Състезания „Кой изяде кюфтетата?” и „Всичките прасета на кюфтета” ще има на тазгодишния фестивал в Асеново

16.07.2019 12:01

Деветото издание на Международния кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” ще се проведе в Асеново на 17 август. Това съобщиха от Народно читалище „Петър Парчевич – 1927” – Асеново, коeто организира форума в партньорство с Община Никопол и Кметство село Асеново. Целта на фестивала е популяризиране и съхранение на кулинарните традиции на различните населени места и етноси, представени в кулинарни изложби и демонстрации на живо, както и представянето на местния фолклор чрез народни носии и фолклорни изпълнения.

И тази година във фестивала ще бъдат включени изложбите-базари „Банатски вкусотии” – с участието на банатски храни от различните населени места, „Традиционните храни на моето село” – автентични храни от всяко населено място и „Кулинарно вдъхновение” – категория за съвременни рецепти. В тях ще могат да се включат всички, подали заявка в срок до 30 юли, като документите могат да бъдат изтеглени от ТУК.

На открито на площада от доброволци в определени часове на деня ще се демонстрира приготвяне на някои местни традиционни храни, а гостите ще имат възможност да участват в тях и да ги дегустират. Всички ще могат да се насладят и на изпълнителите на автентични песни и танци и други атракциони.

Организаторите са подготвили и куп забавни състезания-конкурси – „На живо от банатската кухня” – ще бъде даден призът „Баш майстор на банатското ястие”, „Всичките прасета на кюфтета”, „През сълзи към победа” – състезание по рязане на лук, „Кой изяде кюфтетата?” – състезание по надяждане, „Година на прасето” – кулинарна изложба, при която всеки, който иска да участва, трябва да приготви и донесе храна със свинско или с формата на прасе, „Най-вкусно ястие“ , „Най-автентично ястие“, „Кулинарно вдъхновение“ и „Най-атрактивен щанд“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: