Ген. Димитър Шивиков: ВМРО ще е трета политическа сила на евроизборите

15.05.2019 9:37

Димитър Шивиков е роден на 18 август 1963 година в село Куртово Конаре, община Стамболийски. Завършва основно образование в родното си село, а средно – в немската езикова гимназия в Пазарджик. Висшето си образование Шивиков получава в Национален военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново, специалност „Войсково разузнаване“, завършва редовния курс на обучение във ВА „Г. С. Раковски“. През 2012 година Димитър Шивиков завършва Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ. Служил като национален командир на българския контингент в Афганистан. Димитър Шивиков е авторът на девиза на 68-а бригада „Специални сили“ – „Там, където другите не могат“.
Ген. Шивиков е кандидат за депутат в Европейския парламент в листата на ВМРО – БНД от гражданската квота. Ето какво сподели той при срещата си с членове и симпатизанти на партията в Белене:

– Ген. Шивиков, в разгара сме на предизборната кампания за предстоящия евровот. В каква кондиция е ВМРО, според вас, две седмици преди изборите?

– Кампанията ни от ден на ден набира скорост и при срещите ми с граждани виждам, че броят на нашите привърженици видимо се увеличава. Усещам от хората подем и желание за активна подкрепа на каузата на ВМРО – БНД. Това ми дава основание да твърдя, че може би ще бъдем трета политическа сила.

– Кои са посланията, с които печелите все повече последователи?

– Като представител на гражданската квота в тази листа, на първо място поставям това, че съм българин – представител на нашия славен народ и отивам в Европарламента, като представител на България, където също ще отстоявам българщината. Нашите опоненти от другите партии непрекъснато говорят за Европейски съюз и европейски ценности, забравяйки откъде са тръгнали. Защото тези, които ще имат честта да представляват България в Брюксел, са изпратени там от българския народ, а не от избиратели от друга европейска държава. Отивайки в Европарламента, трябва основно да говорим за България, да отстояваме нашите национални интереси, да се държим с достойнство и да принудим нашите партньори от другите страни да ни зачитат като равнопоставени. В никакъв случай аз не мога да приема тези двойни стандарти, които се прилагат у нас и в Румъния, например. Вярно е, че ние сме сред младите членове на Евросъюза, но не бива да има разделение между стари и нови членове.

Лошото е, че народът ни не е добре информиран какво представлява Европейският съюз, кои са неговите институции, как те функционират и това се прави умишлено. Целта е ЕС да остане за хората една абстрактна материя, а това е и причината за тази незаинтересованост от страна на българския избирател към евроизборите. Именно тук е мястото и ролята на всички кандидати за евродепутати от България, които са над 300 човека, да бъдат проактивни в позитивна насока и да мотивират сънародниците ни да отидат да гласуват. Защото нихилизмът, който ни е обладал от всички страни, е следствие от това пасивно поведение. Много е лесно от масата с приятели да оплюваш и отричаш всичко, но за да тръгнем напред, народът трябва да е активен и да отиде да гласува. Затова призовавам всички българи да го направят на 26 май.

– Как стоят нещата във вашата листа с преференциалния вот?

– Още на първата ми среща с ръководството на ВМРО попитах дали те имат някакви изисквания, да не кажа рестрикции, в тази посока. Чест прави на Красимир Каракачанов, който заяви, че такива категорично няма. Това е и една от основните причини, която ме накара да се съглася да бъда кандидат за евродепутат от листата на ВМРО. А това е и една от основните разлики между нас и останалите партии, които залагат главно на партийни кадри в челните места на листите си. Друг въпрос е крайно негативната, бих казал дори просташка кампания, която водят част от опонентите ни. Това показва интелектуалното им ниво, като за съжаление част от тях заемат водещи позиции в държавата. Това определено отблъсква хората. Тези хора си мислят, че са на върха на политическата си кариера, но всъщност сдават властта. Както жаргонно казваме ние военните, „Ставам, сдавам и се уволнявам!“. Така и след тези избори доста от т.нар. политически играчи ще приключат своята кариера и до края на годината ще слязат от сцената.

– Каква е прогнозата ви за представянето на ВМРО на евроизборите и ще продължите ли и след тях да работите заедно?

– Определено смятам, че ние ще сме изненадата на тези избори и както казах ще бъдем трета политическа сила. Прогнозирам, че твърдо ще имаме двама евродепутати с тенденция до края на кампанията да увеличим подкрепата на избирателите и да се преборим за трима евродепутати.

Колкото до това какво ще се случи след евровота, аз имам договорка с ВМРО да продължим съвместната си дейност. Но на този етап, обаче, на дневен ред са евроизборите и всеки един от нас дава максимума от себе си, за да се представим възможно най-добре.

– По всеобщо мнение евроизборите са един вид подготовка или генерална репетиция за местните избори наесен.

– Няма по-добра социология от участието на едни избори и от реалния резултат на тях. Данните от социологическите проучвания се променят всеки ден, но реално на 26 май ще знаем каква тежест в българското общество има всяка една политическа формация. Естествено, това ще даде възможност на политическите играчи да анализират постигнатото и да поемат съответния курс на корекции за предстоящия местен вот.

– Кои ще бъдат вашите лични приоритети, като депутат в Европейския парламент?

– На първо място за мен е важно 17-те евродепутати от България винаги да се ръководят само и единствено от националните интереси, а не още отсега да казват от кое европейско семейство ще бъдат част, предварително предавайки българската кауза. Като институция, Европейският парламент няма кой знае колко големи правомощия, но според мен много умело трябва да се използва неговата регулаторна и надзорна функция. Защото е видно, че през последните години нашите политици имат страх и започват да прилагат стриктно законността, само когато са под наблюдение от европейските институции.

Естествено аз, като български генерал, активно ще работя в областта на общата европейска система за отбрана и сигурност. Там е моята сила, тъй като повече от 30 години от живота ми е преминал в Българската армия. Армията е продукт на икономическото състояние на дадената страна. От състоянието на икономиката зависи и това какво се случва с въоръжените сили, но не по-малко важно е и отношението на управляващите към състоянието й, защото това все пак е политическо решение. И когато проблемите се неглижират от управниците, естествено нещата няма да се случват. Не приемам и нихилистичното отношение на част от нашите сънародници към Българската армия. Колегите милеят за армията и дават всичко от себе си тя да бъде един жив организъм, дори и в обстоятелствата, в които се намира.

Не мога да не отбележа, че напоследък държавата прави много за армията, а през последните години едва ли сме имали по-сполучлив военен министър от Красимир Каракачанов. В постоянен контакт съм с колегите, които са на служба, те чувстват това нещо и категорично застават зад политиката, която той води.

– Какъв е вашият апел към българските избиратели?

– Искам да ги призова да бъдат активни и да не се подвеждат. Нека излязат на 26 май и да гласуват мотивирано. Вярвам, че във всяка една листа има достойни, доказали се хора. Разбира се, моят апел е да подкрепят нашата листа с номер 3!

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: