Топ сладкар при шеф Андре Токев готви крем карамел и торта с ученици на ПГРТО-Плевен

19.04.2019 10:02

Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен отвори гостоприемно своите врати, за да посрещне всички, които желаят да се запознаят с дейността на гимназията и с професиите, по които се обучават учениците й. Денят на отворените врати се проведе под надслов „Панорама на професиите и професионалните умения в ПГРТО“ и протече при изключителен интерес от страна на кандидат-гимназистите от няколко основни училища в града.

Директорът на училището Невена Арабаджиева приветства всички присъстващи, а деветокласниците от специалност „Кетъринг“ представиха 55-годишната история на училището, неговите символи и знаци. След това учениците от различните специалности и професии разказаха на любопитната публика как се обучават и демонстрираха своите професионални умения. Особено атрактивни бяха шоколадовият фонтан на хлебар-сладкарите от специалност „Декорация на сладкарски изделия“ и впечатляващите коктейли на сервитьор-барманите от специалност „Кетъринг“. Готвачите от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ бяха приготвили кулинарна феерия от различни коктейлни хапки и бяха декорирали масата си с карвинг шедьоври.  А осмоклосниците от специалност „Съдебна администрация“ разказаха за професията „Съдебен служител“ и за срещата си с омбудсмана на Република България Мая Манолова.

Специален гост на събитието бе Chef Емил Христов – бивш възпитаник на училището, а сега готвач и топ-сладкар в ресторанта на Chef Андре Токев  ANDRéТой разказа за себе си, за изминатия път до тук, за работата си при Андре Токев и за участието си в телевизионния формат Bake Off.    В момента той работи за утвърждаването на собствена марка Emo cakes Pastry Shop.

За всички в залата Емо проведе открит урок по приготвяне на крем карамел и торта „Гараш“. Най-смелите и ентусиазирани ученици станаха негови помощници и участваха активно в целия процес на готвене. Демонстрацията завърши с урок по плейтване на парче торта – т.е. изискана презентация на чинията. А на финала всички опитаха от вкусните десерти на Chef Емил Христов.

Неговото послание към учениците от ПГРТО бе: да следват мечтите си, да си поставят ясни и високи цели, да отстояват себе си и да изискват от себе си винаги колкото се може повече, за да се развиват и да успяват. И да бъдат постоянни. Директорът на училището Невена Арабаджиева благодари на госта за урока по професионализъм и му връчи подаръци от името на училището, чийто възпитаник е.

Снимки и информация: ПГРТО-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: