За българщината и истинките българи в една среща с Анна Мария Петрова-Гюзелева в град Левски

02.03.2019 15:00

В навечерието на Националния празник – 3 март кметът на Община Левски Любка Александрова посрещна актрисата Анна Мария Петрова-Гюзелева изпълнител на главната роля – Неда Задгорска, в сериала „Пътят към София“ с който е чествана 100-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1878 г.
Гости и домакини се закичиха с мартенички на 1 март по традиция преди срещата-разговор, посветена на Националния празник и изкуството на актрисата, поетеса, балерина, хореограф и преподавател Анна Мария Петрова-Гюзелева. Актрисата подари на Любка Александрова своята последна четвърта стихосбирка „…А душата знае”.


40 години след премиерата на сериала за Неда – Анна Мария Гюзелева, пътят в киноизкуството и популяризиране на българската култура продължава и стига до Рим. За постиженията на съпругата на големия бас Никола Гюзелев, почетен граждан на Павликени, разказа Ганчо Алексанров. Едва 17-годишна Анна Мария Петрова – Гюзелева дебютира в киното. Тя е избрана за главната роля в сериала „Пътят към София“ от над 300 кандидати.


Анна Мария Петрова – Гюзелева: «Този филм за мен беше истински урок по родолюбие докоснат с душата ми. Аз наистина навлязох в истинската история на Освобождението и това е благодарение, както на автора Стефан Дичев и на книгата и на сценария, така и на режисьора Николай Машченко, който обичаше България безкрайно и истински в сърцето си. Тази роля подсили моята обич към България».
С топло чувство тя разказа за филма, направен по романа на Стефан Дичев „Пътят към София“, който е и негов сценарист, а съпругата му Лилиана, страхотна художничка, е нарисувала портрети, които актрисата пази до днес. «Навърших пълнолетие в първия си ден на снимачната площадка. Снимахме в Пловдив и режисьорът ми подари цветя, имам снимки от този момент. Заради филма шест месеца отсъствах от училище. Хората и досега ме разпознават от този филм, защото често го пускат по БНТ.”
За страхотния екип и незабравими актьри – Георги Георгиев – Гец, Петър Слабаков, Константин Цанев и много други български и руски, съветски актьори на една мега продукция с широка финансова подкрепа по онова време припомни Анна Мария Петрова – Гюзелева. В отговор на поставените й въпроси разказа интерени моменти от работата на снимачната плащадка.


Вълнуващи моменти от Руско-турската освободителна война с кадри от филма „Пътят към София”, в който Анна Мария играе ролята на Неда, бяха прожектирани на продължилата близо два часа среща. Желанието на актрисата за друг изказ, освен на сцената, освен пред камера се поражда в раните младежки години. Стихосбирката „..А душата знае” е четвъртото й лирично откровение пред читателя. На срещата с хората в град Левски тя прочете избрани стихове и сподели, че има публикции и в много алманаси в Италия. А преди 2 години е имала честа да бъде приета и в Тракийското дружество.

40 години от премиерата на филма, който има определяща роля за пътя, който избира Анна Мария Петрова -Гюзелева, тя се снима в над 50 игрални филма, сериали и коопродукции на България, Италия,Германия, Франция и САЩ. Заема много и различни престижни позиции. Тя е член на италианския национален орден на журналистите, на СБЖ, член на журито на италианската филмова академия, кино и телевизионен продуцент в Италия и България. За своето поетично творчество получава Първа награда от Европейския конкурс за поезия и култура през 2010 г. Голямата награда за култура и поезия на Италия през 2012 г. и много други. Тръгва от „Пътят към София“ и стига до Рим.
През 2007 г. създава Бианале на българската култура и изкуство в Рим, за да се заговори за България с положителни думи, да подсили едно съществуващо вече добро впечатление създадено в Европа и света от нашите певци и спортисти. « Исках да се заговори за български автори в литературата, в музиката в изкуството, за български изпълнители, да може да се чуе за Панчо Владигеров, за Иван Вазов, за Пенчо Славейков, Петко Славейков, Яворов, Вапцаров и много други….»

Богатата си разнообразна дейност определя така: «За една бивша балерина е нормално да премине обучавайки се вече в хореограф или като преподавател. За една актриса е също нормално да премине от опита си от толкова филми вече да премине оттатък камерата и да стане режисьор или продуцент. В моя случай продуцент още от 1993-та, със филми в Италия, България , игрални , документални, късометражни, ….»
Големият Никола Гюзелев среща за първи път в операта, когато като ученичка играе във Валпургиевата нощ от „Фауст“, а той пее Мефистофел. След разговори зад кулисите, по телефона, постепенно идва любовта. «…Ами аз съм снаха на Павликени, който не го знае. Тъй като съм родена в Лом и израсла във Враца до 9-годишна възраст, след това как да кажа насадена софиянка. Обичам България особено вашия регион, не защото съм тук сега… Тази царска кръв… Тука вашите земи са едни от първите, където са се създали древните български столици… Никола много харесваше Георги Парцалев и те имаха наистина топли приятелски отношения, наистина колегиални. Той ми е разказвал колко много го цени. За мен Парцалев беше Number one».


Кметът на Община Левски Любка Александрова благодари на Анна Мария Петрова-Гюзелева, слънчев и светъл човек с богата биография за прекрасната среща, за възможостта да припомним родолюбивите послания на филма и актьорите станали символ на българите борили се за свободата си, пред Националния празник . Благодари за срещата с една истинска българка, една пораснала Неда, с която няма как да не се гордеем с това, което прави по света за българите. Благодари за българщината, която остава в сърцата на всеки.
Топли чувства и радостно вълнение, цветя, подаръци и много снимки белязаха първото гостуване на Анна Мария Петрова-Гюзелева под патронажа на кмета на Общината в град Левски с пожелание за нови срещи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: