Отбелязваме Световния ден на мъжа!

05.11.2018 7:42

Man

Всяка първа събота на месец  ноември, без значение датата, е Световният ден на мъжа. Идеята за въвеждането и утвърждаването на Световния ден на мъжа е на Михаил Горбачов – бивш президент на СССР, заемал длъжността до 1991 г.

Приближени на Михаил Горбачов разказват, че неговата съпруга Раиса Горбачова била много силна и властна жена. Но всяка година на 8 март Михаил Горбачов трябвало да й прави подаръци и да поднася цветя на Раиса. Той започнал да се чувства неудобно, че е под чехъла на  своята съпруга.

Осъзнал, че много мъже са в неговото незавидно положение, тогава Михаил Горбачов решил да направи нещо, с което да повдигне самочувствието на силния пол.

И определил един ден от годината да бъде посветен на мъжете. Интересно как идеята на Михаил Горбачов незабавно била одобрена от европейските и международни институции. И как иначе. Нали и в тях в онези години са работели предимно мъже.

Михаил Горбачов наложил практиката по случай Световния ден на мъжа най-изтъкнатите, успелите, най-креативните и инициативни представители на силния пол да получат приз. Призът представлява статуетка „Мислителят” на Роден. За първи път такива статуетки са раздадени през 2000 г. на успели мъже от света на бизнеса, политиката, икономиката, наука, изкуство, медицина и други.

Практиката със статуетката е прилагана до 2006 г. През последните години празникът на мъжа се организира от Международния фонд „Михаил Горбачов”.

Информация: интернет публикации

#тагове:

НАЙ-НОВИ: