Крос и масово четене на „История славянобългарска“ за Деня на будителите в Левски

01.11.2018 14:03

С общоградски крос и масово четене на откъс от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски започнаха проявите, посветени на Деня на народните будители в град Левски. С масовия крос на 31 октомври над 200 ученици и учители от ОУ ”Максим Горки”, ПГССТ „Н.Й.Вапцаров”, родители, в шест възрастови групи изразиха своята съпричастност към големия български празник на книжовници, просветители и борци за национално самосъзнание. За всички участници имаше подаръци, а най-бързите получиха грамоти и медали.


„О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?…..“ прозвуча на площада откъс от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, който прочетоха всички заедно. Директорът на ОУ ”Максим Горки” Даниела Георгиева приветства всички, подкрепили инициативата на училището в духа на празника –Ден на народните будители. Поздрави всички, допринесли за запазване на националния дух, носители на будната национална съвест, за да бъдат знаещи, можещи и побеждаващи децата на България.
Кметът на община Левски Любка Александрова поздрави всички за празника и прекрасната инициатива да бъдем на празниците заедно. Да пазим българския дух, българския бит, българската култура – това, което будителите са ни завещали, като народ, като държава с признателността и обичта към тях, която имаме, пожела Александрова. ”Бъдете българи във всяка своя клетка, пазете българщината във всеки един ден, помнете, че България е част от нас. Обичайте я и пазете всичко българско и в днешно време”.


Кметът на общината приветства и най-старото училище в град Левски, което съвсем скоро чества 95 години от своето създаване, на училищното тържество в знак на почит и признателност към българите, работили за просвещението и националното самоосъзнаване на българския народ. Захари Данаилов благодари на всички свои учители и приятели в училището, в което 12 години трупа знания и опит с есе, което прочете на мило тържество в актовата зала.


Директорът на СУ „Крум Попов” Валентина Дженева връчи поздравителен адрес и плакет по случай празника на гл. учители Вегинова и Любенова. Специален гост на тържеството беше Величка Гарнизова. Музикалният педагог, учителката Величка Гарнизова, пази с обич цели 22 години стария училищния звънец на СУ „Крум Попов”. Тя разказа уникалната му история и мили спомени за училището, с което я свързват 46 години от живота й и я вълнува до ден днешен. И неслучайно педагози са всички в семейството – звънецът е звънял в консерваторията и музикалното софийско училище, в математическата гимназия…
Сред подаръците, които получила при пенсионирането си през 1995 г., имало и обикновена кутия за обувки, подарък от жените, които чистят в училището. Те пожелали да я отвори, като се прибере вкъщи. Огромна била изненада и радостта й, когато чула звъна и видяла стария училищен звънец в нея.


С усещането за изпълнен скромен дълг на учител, на човек, който обича своя роден край, своето училище, своя град Величка Гарнизова предаде ценния подарък и той вече е в училищния музей. На всички г-жа Гарнизова пожела достойно честване и на 100-годишния юбилей на училището, да са живи и здрави, да пазят чисто името на учителя, да работят със сърце и желание.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: